A festéket chiliporban, chilit tartalmazó ételízesítőkben, chiliolajban és -szószban, szárított zöldségben, valamint levesporokban azonosították. Az árukat harminc, főként Kuangtung, Csiangszi tartományban és Sanghaj környékén tevékenykedő helyi vállalat gyártotta.
Bár nem valószínű, hogy a termékek szervezetbe történő jutása rögtön egészségkárosodással jár, a rendszeres fogyasztás azonban növeli a rák kialakulásának veszélyét, áll a kínai egészségügyi minisztérium közleményében.
Kínában már korábban is találtak Sudant tartalmazó élelmiszert, illetve adalékanyagot a KFC éttermeiben árusított ételekben, illetve az amerikai Heinz élelmiszeripari leányvállalata által előállított termékekben. A festék élelmiszerekben való használata egyébként mind az ázsiai országban, mind az Európai Unióban tilos.
Mint ismert, legutóbb idén februárban Nagy-Britanniában robbant ki az utóbbi évtizedek legsúlyosabb élelmiszerbiztonsági botránya, mert a fent említett színezőanyag került az egyik vezető élelmiszeripari beszállító, a Premier Foods termékeibe, és emiatt több száz árut kellett visszavonni a boltokból. Az anyagot a cég által gyártott chiliporba keverték, a szennyezett chilit a vállalat Worchester-szószok előállításához használta fel, ez a hagyományos alapanyag pedig összesen legalább 359 féle termékbe - levesekbe, mártásokba, előre csomagolt készételekbe - került bele.
(MTI)
Rákot okozó festékre bukkantak kínai élelmiszerekben
Kínában 88 élelmiszerben, illetve alapanyagban bukkantak rákot okozó "Sudan I" színezőanyag nyomára, közölte szerdán a kínai egészségügyi minisztérium.