A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal hírlevelében szerdán közölte, hogy fokozottan ellenőrzik a kiemelten látogatott vendéglátóhelyeket és kereskedelmi egységeket, szállodákat, éttermeket, büféket, piacokat, vásárcsarnokokat, valamint a nagy élelmiszer-áruházakat.
A nyári időszakban közétkeztetést, csoportos étkeztetést biztosító egységek, nyári táborok, rendezvényszervezők is számíthatnak váratlan ellenőrzésekre. Ugyancsak gyakori ellenőrzésre számíthatnak a nagy tömegrendezvények - Forma-1, Sziget-fesztivál - vendéglátó egységei is. Az ellenőrzések során elsősorban az ételmérgezések megelőzését szolgáló higiénés rendszabályok betartását vizsgálják, de kiemelt figyelmet fordítanak az áruk eredetének és nyomon követhetőségének ellenőrzésére, a feketegazdaság elleni fellépésre is, a dokumentumok és azok hitelességének, valamint a dokumentum és az áru összetartozásának, beazonosíthatóságának vizsgálatával.
Kiemelt szempont a fogyasztók megkárosításának megelőzése is. Ezért ellenőrzik az ártájékoztatás, jelölés, reklámozás megfelelőségét, valamint próbavásárlással ellenőrzik a kiszámolt árak pontosságát. A következő időszakban fokozottan ellenőrizni fogják a hatóság munkatársai a szarvasmarhatartó telepeket, azok járványvédelmi helyzetét.