Az IFS minőségirányítási rendszer a gyártási folyamat során az alapanyagok beérkezésétől kezdve a gyártás és csomagolás különböző munkafázisain keresztül egészen a késztermék elszállításáig biztosítja a megfelelő gyártási és higiéniai feltételeket. A fejlesztők nem titkolt célja, hogy szabványuk Európában meghatározó szerepet kapjon, már Magyarországon is több üzem megszerezte ezt a tanúsítványt.
A magyarországi gyártóknak gondot okoz, hogy a kereskedelmi láncoknak nincs egységes minőségbiztosítási követelményük, így mindegyiknek külön-külön kell megfelelni. Előfordul, hogy egymásnak ellentmondó feltételekre kell figyelni és azoknak eleget tenni.
További problémát jelent, hogy nem megoldott az import élelmiszerek minőségének ellenőrzése, ugyanis a hatóságnak a külföldi gyártót kellene büntetnie, ami szinte lehetetlen. A Magyar Húsipari Szövetségnek fontos célja, hogy ezen változtasson, de a hatóságoknak elsősorban az elérhető, beszedett büntetésekből kell finanszírozniuk a működésüket. Az egy-két lebukás ellenére erős feketegazdaságban valóban nem ellenőrzi senki a minőséget, aminek óriási kockázata van - számol be a Napi Gazdaság.