3p

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Élelmiszer és Állatorvosi Hivatalának (FVO) szakértői hétfőtől péntekig ötnapos, hónapokkal ezelőtt bejelentett ellenőrzést tartanak Magyarországon.

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója az MTI-nek hétfőn Budapesten elmondta: az EU élelmiszerellenőrei elsősorban az importból származó növényi eredetű élelmiszerek magyarországi ellenőrzésének helyzetét fogják áttekinteni. Vizsgálódásaik középpontjában elsősorban a mycotoxinok (a paprikabotrány során elhíresült penészgomba méreganyag) által okozott probléma áll, emellett ellenőrizni fogják a tiltott Szudán-vörös színezőanyagok felhasználását, valamint a növényvédőszer-maradványokat és a besugárzott élelmiszereket is.

Biacs Péter közölte: kedden a röszkei, illetve nagylaki határállomáson megtekintik az ellenőrzések és a mintavételek gyakorlatát. Példaként említette az Iránból származó pisztáciát, amelynek ellenőrzését az Európai Unió a benne esetlegesen előforduló mycotoxinok miatt szigorúbban végzi. Az EU élelmiszerellenőrei szerdán egy olajos magvakat átcsomagoló üzembe látogatnak, majd csütörtökön a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez mennek, ahol a besugárzott élelmiszerek ellenőrzésének gyakorlatát tekintik át. Emellett csütörtökön látogatást tesznek az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

Az EU élelmiszerellenőrző csoportját Niall Gerlitz és Rafael Perez Berbejal felügyelők vezetik. Biacs Péter utalt arra, hogy az EU FVO szakértői már Magyarország EU-csatlakozását megelőzően is rendszeresen tartottak ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy meggyőződjenek a magyar hatóságok, illetve a magyar kormányzat betartják-e az élelmiszerellenőrzés és az élelmiszerbiztonság közösségi jogszabályait. A mostanihoz hasonló célzott vizsgálatot utoljára 2004 januárjában folytattak az EU élelmiszerellenőrei, amikor a növényi eredetű, importból származó élelmiszerek magyarországi ellenőrzésének helyzetét tekintették át, illetve az ezekre vonatkozó európai uniós jogszabályok betartásának módját vizsgálták.

A főigazgató kiemelte: az EU ellenőrei csak a magyar élelmiszerbiztonsági hatóságok munkáját kontrollálhatják. A jelenlegi utóvizsgálat célja az, hogy a korábban feltárt hiányosságokat a magyar kormánynak mennyiben sikerült kiküszöbölnie, így az EU élelmiszerellenőreinek látogatása nincs közvetlen összefüggésben a néhány héttel korábban feltárt fűszerpaprika-szennyeződéssel. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
Nem okozott problémát a HACCP-rendszer általános bevezetése
Először ellenőrzik a fogyasztóvédők a HACCP rendszereket
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!