3p

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Élelmiszer és Állatorvosi Hivatalának (FVO) szakértői hétfőtől péntekig ötnapos, hónapokkal ezelőtt bejelentett ellenőrzést tartanak Magyarországon.

Biacs Péter, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója az MTI-nek hétfőn Budapesten elmondta: az EU élelmiszerellenőrei elsősorban az importból származó növényi eredetű élelmiszerek magyarországi ellenőrzésének helyzetét fogják áttekinteni. Vizsgálódásaik középpontjában elsősorban a mycotoxinok (a paprikabotrány során elhíresült penészgomba méreganyag) által okozott probléma áll, emellett ellenőrizni fogják a tiltott Szudán-vörös színezőanyagok felhasználását, valamint a növényvédőszer-maradványokat és a besugárzott élelmiszereket is.

Biacs Péter közölte: kedden a röszkei, illetve nagylaki határállomáson megtekintik az ellenőrzések és a mintavételek gyakorlatát. Példaként említette az Iránból származó pisztáciát, amelynek ellenőrzését az Európai Unió a benne esetlegesen előforduló mycotoxinok miatt szigorúbban végzi. Az EU élelmiszerellenőrei szerdán egy olajos magvakat átcsomagoló üzembe látogatnak, majd csütörtökön a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez mennek, ahol a besugárzott élelmiszerek ellenőrzésének gyakorlatát tekintik át. Emellett csütörtökön látogatást tesznek az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

Az EU élelmiszerellenőrző csoportját Niall Gerlitz és Rafael Perez Berbejal felügyelők vezetik. Biacs Péter utalt arra, hogy az EU FVO szakértői már Magyarország EU-csatlakozását megelőzően is rendszeresen tartottak ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy meggyőződjenek a magyar hatóságok, illetve a magyar kormányzat betartják-e az élelmiszerellenőrzés és az élelmiszerbiztonság közösségi jogszabályait. A mostanihoz hasonló célzott vizsgálatot utoljára 2004 januárjában folytattak az EU élelmiszerellenőrei, amikor a növényi eredetű, importból származó élelmiszerek magyarországi ellenőrzésének helyzetét tekintették át, illetve az ezekre vonatkozó európai uniós jogszabályok betartásának módját vizsgálták.

A főigazgató kiemelte: az EU ellenőrei csak a magyar élelmiszerbiztonsági hatóságok munkáját kontrollálhatják. A jelenlegi utóvizsgálat célja az, hogy a korábban feltárt hiányosságokat a magyar kormánynak mennyiben sikerült kiküszöbölnie, így az EU élelmiszerellenőreinek látogatása nincs közvetlen összefüggésben a néhány héttel korábban feltárt fűszerpaprika-szennyeződéssel. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
Nem okozott problémát a HACCP-rendszer általános bevezetése
Először ellenőrzik a fogyasztóvédők a HACCP rendszereket
Tönkreteheti a kisboltokat az új élelmiszer-biztonsági előírás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!