2p

A fogyasztók számára jobb eligazodási lehetőséget, a gyártók szempontjából felelősebb élelmiszer-ipari előállítást jelenthet az Európai Unióban július elsejétől életbe lépett új élelmiszer-csomagolási szabályozás - olvasható a Világgazdaságban.

A cégeknek ezután új tápérték-jelölési rendszert kell használni; informálniuk kell a fogyasztókat termékeik tápértékéről és az étrendben betöltött szerepükről. Vagyis fel kell tüntetni az úgynevezett irányadó napi beviteli értéket (inbé) is, amely százalékos arányszámot jelöl. Ez a szám kifejezi, hogy egy felnőtt ember kiegyensúlyozott napi étrendjéhez szükséges kalóriából, cukorból, zsírból, telített zsírsavból és nátriumból az adott termék mennyit tartalmaz.

A gyártóknak az új szabályok életbelépését követően az eddigieknél hitelesebben kell igazolniuk az élelmiszerekre vonatkozó különleges (speciális) állításokat (szívbarát, cukormentes termék) is. Ezen kívül ha egy gyártó egészségesebb, zsírszegény vagy csökkentett koleszterintartalmú termékeket szeretne piacra dobni, a címkén feltüntetett hangsúlyos terméktulajdonságokat csak tudományosan megalapozott keretben (független laborvizsgálat igazolásának a birtokában) használhatja. A rendelet szerint viszont nem lehet feltüntetni ugyanakkor olyan állítást, hogy egy-egy árucikk csökkenti egyes betegségek kialakulásának a kockázatát, vagy gyógymódként használható.

Az új szabályokat a vállalkozásoknak legkésőbb 2009. július elsejétől kell kötelezően alkalmazniuk, néhány vállalat viszont már 2008 elejéig vállalta a rendelet által előírtak teljesítését - tudatta a Világgazdaság.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!