<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A TASZ szerint nemcsak a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt lehet pert indítani, hanem a KRÉTA-rendszer feltörése miatt is.

Szeptemberben feltörték Magyarország elektronikus naplórendszerét, a KRÉTÁ-t, ezért több tízezer tanuló, szülő, pedagógus személyes adatai lehetnek érintettek a közoktatásban. Az adatfeldolgozóként eljáró eKréta Informatikai Zrt. ennek ellenére megpróbálta eltussolni az ügyet és nem tájékoztatta az adatkezelő tankerületi központokat, így maguk az érintettek sem szerezhettek tudomást a személyes adataik esetleges kiszivárgásáról.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nyomozást és vizsgálatot indít az ügyben. Megkérdeztük a hatóságot, hogy halad a nyomozás, mikor várható fejlemény, melyre a NAIH elnöke, Dr. Péterfalvi Attila írásban ezt közölte lapunkkal:

"Az ügyben jelenleg folyamatban van a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárása. Az eljárás lezárásáig további információt nem ad a Hatóság".

A nyomozás még folyik. Fotó: Depositphotos
A nyomozás még folyik. Fotó: Depositphotos

A részleteken túl szerettünk volna arra is választ kapni, hogy szükséges-e, hogy a KRÉTA helyett új rendszert állítsanak fel, amelyben ismét védett helyen lennének a pedagógusok, a diákok és a szülők adatai? Vagy hogy elég-e a KRÉTÁ-t új tűzfalakkal védeni, ami ismét biztonságot nyújt?

Mindeközben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a KRÉTA feltörése miatt eljárást lehet indítani. Mint írják: 

"Mivel az eKréta Zrt. adatfeldolgozó, neki az adatkezelőket (a tankerületi központokat) kellett volna tájékoztatnia, amelyek ezután tájékoztathatták volna az egyes érintetteket. Minderre azért nem került sor, mert az adatfeldolgozó a tisztességes adatkezelés elvét megszegve eltitkolta a kiskorúakat tömegesen érintő adatvédelmi incidenst.

Mindenki, akinek az adatait a KRÉTA-rendszerben kezelték jogosult adatvédelmi hatósági eljárást kezdeményezni a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), mivel az adatfeldolgozó rosszhiszemű eljárása folytán nem értesülhetett az adatai esetleges sérelméről."

Mintabeadványt a TASZ honlapjáról lehet letölteni.

Korábban a TASZ arra is felhívta a figyelmet, hogy lehetséges pert indítani a kirúgott tanárok és a tanárhiány miatt. Ha ugyanis egy iskolában nincs elég vagy megfelelő végzettségű pedagógus, az sérti a tanulók oktatáshoz való jogát, emiatt pedig lehet perelni az államot.

A per indításához a szervezet ingyenes jogi segítséget és képviseletet ajánl az érintetteknek. Mint írják, sok mindenen múlik, hogy érdemes-e megindítani egy ilyen pert, illetve mi a siker esélye, ezért minden tanuló esetét egyedileg mérlegelik.

„Még jobb, ha több tanuló, akár egy egész osztály perel egyszerre” – teszik hozzá.