2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tankerületi rendszer a nemzeti együttműködés rendszerének egyik államilag centralizált intézménye,
amely alulfinanszírozottsága miatt folyamatos eladósodástól szenved.

Bár a kormány tavaly decemberben 1800 millió forintot biztosított a tankerületi központok adósságállományának rendezésére, számos tankerületben már januárban újabb tartozásokat halmoztak fel – idézte a Népszava a Magyar Államkincstár kimutatását.

Jókora mínuszban a tankerületek
Jókora mínuszban a tankerületek
Fotó: Depositphotos

A 60-ból 26 tankerületi központnak összesen 1880 millió forint volt a lejárt tartozásállománya az év első hónapjában. Ezek közül hétnek az adóssága megközelítette vagy meghaladta a 100 millió forintot.

  • A legnagyobb, összesen 340 millió forint adóssága a Belső-Pesti Tankerületi Központnak volt. Ez az a tankerület, amelynek nemrég őrizetbe vették a gazdasági vezetőjét korrupciós bűncselekmények miatt.
  • A második helyen a Mátészalkai Tankerületi Központ végzett 193 millió forintos lejárt tartozással. 
  • A harmadik helyen a Váci Tankerületi Központ állt 177 millió forintos adóssággal. Februárra valamelyest enyhült a helyzet: a tankerületi központok összes adósságállománya 281 millió forinttal kevesebb, 1599 millió forint volt, amit 20 tankerület halmozott fel.

A napilap tavaly ősszel számolt be arról, hogy a tankerületek egy része jelentős tartozásokat halmozott fel, az adósságállomány a szeptemberi 1,3 milliárd forintról novemberre 1,8 milliárd forintra nőtt. A tankerületi központok gazdálkodását ellenőrizni hivatott Klebelsberg Központ (KK) akkor azt írta: „néhány” esetben egyes rezsiszámlákat nem sikerült kiegyenlíteniük. Ezek kompenzációját december végén kapták meg a kormánytól. Ugyanakkor több tankerületi központ évek óta tartósan szerepel az államkincstár adóslistáján. Szinte folyamatosan adósságokat görgetnek maguk előtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!