2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Van pedagógus Magyarországon, akinek 21, azaz huszonegy forinttal nőtt a fizetése a státusztörvény alapján.

Mindenkinek, aki a státusztörvény hatálya alá kerül, kell kinevezésmódosítást kapnia arról, hogy 2023. július 1-ig visszamenőleg a státusztörvény arra vonatkozó paragrafusában szereplő – a gyakornoki 400 ezer forinttól a kutatótanári 640 ezer forintig terjedő – minimumokhoz hogyan „passzintották hozzá” az illetményét – osztotta meg a Népszava a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által működtetett Ne Ddolgozz Ingyen oldalan megjelent felhívást, beavatva az érintetteket a jellemzően csak bosszútörvények nevezett jogszabály káros hatásaiba.

Egészen elképesztő kinevezésmódosítások. Fotó: Depositphotos
Egészen elképesztő kinevezésmódosítások. Fotó: Depositphotos

A cikk rámutat arra, hogy a pedagógusok egészen elképesztő kinevezésmódosításokat kapnak, miközben dübörög a kormánypropaganda a millióhoz közelítő bérekről, meg arról, hogy Maruzsa Zoltán szerint indulhat a béralku. A legalacsonyabb gyakornoki 400 ezer forint utáni kategóriában, a Pedagógus I.-ben lévő tanár 410-460 ezer forint körüli összegekről kap „ajánlatot” és annyi. Semmiféle előmenetel és a majdani léptetés reménye se – áll a felhívásban.

Azt, hogy nem a levegőbe beszélnek, a Népszava cikke szerint ékesszólóan jelzi a Váci Tankerületi Központ területén dolgozó pedagógus illetménye, akinek az ágazati szakmai, gyógypedagógiai pótlékkal együtt bruttó 21 forinttal fog emelkedni a fizetése 409 979 forintról kereken 410 000 forintra. A PDSZ szerint a tanároknak figyelniük kell arra, hogy ha kevesebb pénz szerepel a kinevezésen, mint ami jár, de már sebtében aláíratták velük a papírt, az azt jelenti, hogy gyakorlatilag elfogadta az alacsonyabb összeget. Amennyiben viszont az így aláírt dokumentum  jogellenes adatot tartalmaz, azt utólag meg lehet támadni.

A szakszervezet azt állítja, a jelenleg hatályos státusztörvénnyel az a legnagyobb baj, hogy van. „Ebben nemcsak, hogy nincs érzékelhető, garantált béremelés, de semmiféle előmeneteli rendszer, életpálya sincs, viszont kiszolgáltatottságot és hatalmas munkaterhelést bőven fog okozni, ezért is hívjuk bosszútörvénynek” – szögezték le, és egységes fellépésre és részvételre szólítottak fel a tüntetéseken és munkabeszüntetési akciókban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!