3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Október óta további 20 százalékkal nőtt a tankerületek adóssága, ami eléri az 1,6 milliárd forintot. 

A 60 tankerületi központ közül 38 került fel a központi költségvetési intézmények tartozásállományát felsoroló államkincstári listára, és október végén már 1,6 milliárd forint volt a tankerületi központok lejárt adóssága, ami több mint 300 millió forinttal haladta meg a szeptemberi tartozásaikat – írja a Népszava a Magyar Államkincstár (MÁK) adataira hivatkozva.

A 38 tankerületi központ (a 60-ból) összes lejárt tartozása pontosan 1603 millió forint volt. A szeptemberre vonatkozó listán még 33 központ szerepelt, 1289 millió forint adóssággal, ami azt jelenti, hogy a tankerületek lejárt tartozásai egy hónap alatt mintegy 20 százalékkal növekedtek.

Már a tankerületek is jelentős adósságokkal küzdenek. Fotó: Depositphotos
Már a tankerületek is jelentős adósságokkal küzdenek. Fotó: Depositphotos

A lap szerint ez azért is érdekes, mert november elején, amikor költségvetési felügyelőket delegáltak egyes tankerületi központokhoz, akkor a Klebelsberg Központ tagadta, hogy nagyobb tartozásaik lennének.

Az állították: „Egyetlen tankerületi központ sincs eladósodva”. Ám most nem válaszoltak a lap kérdéseire. 

A friss államkincstári lista szerint a legtöbb tartozást

  • a Sárvári Tankerületi Központ halmozta fel,236 millió forintot, ami 9 millió forinttal több, mint egy hónappal korábban
  • a második helyen az Észak-Budapesti Tankerületi Központ szerepel 156 millió forintos lejárt tartozással
  • a harmadik helyen a Ceglédi Tankerületi Központ végzett 110 millió forintos adóssággal, ami azért kirívó, mert szeptemberben még semmilyen lejárt tartozásuk nem volt.

Rajtuk kívül viszonylag magas, 80 és 99 millió forint közötti adósságokkal rendelkezett októberben a Győri, a Jászberényi, a Kiskőrösi, a Kisvárdai, a Mátészalkai és a Veszprémi Tankerületi Központ.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás a Népszavának azt mondta, az állam rendszerint nem ad elegendő pénzt a tankerületi központok energiaszámláira, csak később kapnak valamilyen rezsikompenzációt. Úgy véli, miután a fűtési szezon október közepén elkezdődött, a tankerületek ilyen irányú adósságai még biztosan növekedni fognak. Emellett a PSZ elnöke szerint gyakran az is előfordul, hogy a tankerületi központok a beszállítóiknak sem tudnak időben fizetni, továbbá a nyári beruházások (például felújítások) után is maradhattak kifizetetlen számlák. Totyik Tamás azt is hozzátette, hogy a státusztörvény miatt az ősz folyamán felmondó tanárok végkielégítése és a felmentési időre járó összegek is további kiadásokat okozhattak a tankerületeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!