Ez a cikk a Piac&Profit magazin nyomtatott kiadásában jelent meg.
A cikk csak a Klub csomag előfizetői számára olvasható.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Temérdek vállalkozás jelentkezett kockázati tőkéért a 2010-ben indult európai uniós Jeremie-program keretében, ám az alapkezelők csak a töredéküket tartották alkalmasnak a befektetésre. A legtöbb tőke a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységet folytató cégekbe áramlott. Összeállításunk második részében annak jártunk utána, hová közvetítették ki az alapkezelők a rájuk bízott pénzeket.

„A befektetők felkészültsége nagyon változó volt, olyannyira, hogy sokszor elriasztották a startupokat, miközben a feltörekvő vállalkozások többségéből fájóan hiányzott a vállalkozói szellem, az üzleti megközelítés” – osztotta meg annak idején a kezdeti tapasztalatait Oszkó Péter.  „A kockázatitőke-befektetésekre jellemző éves, 20–30 százalékos hozammal kecsegtető lehetőségből aligha van sok” – vázolta akkor a nem túl biztató jövőképet Bruckner Zoltán, aki a Primus Capitalt igazgatta. (Ma már külföldön próbál szerencsét, a Primus pedig az MKB-csoportban oldódott fel, és 2018 szeptemberétől Solus Capital néven folytatja a tevékenységét.)

A kockázati tőke a definíciója szerint olyan forrás, amelyet nyújtója egy meghatározott időre – általában 3–5 évre – fektet be egy újonnan létrejött cégbe (már egy ideje divatos nevén: startupba), vagy már egy működő vállalkozásba, abban bízva, hogy azt egy bizonyos hozammal kivegye. Annak érdekében, hogy ez utóbbi minél magasabb legyen, a kockázati tőkés akár többséget is szerezhet a kiszemelt cégben, de azt akár a szakértelmével is segítheti, esetleg még át is veheti a vállalkozás irányítását.

A Jeremie-alapok befektetései között a legmagasabb arányban a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységet folytató, illetve az információ, kommunikáció területén működő vállalkozások szerepeltek – állapította meg a nyolc alapnak a befektetésre biztosított idő lejártát követően, 2016. november végén a Miniszterelnökség megbízásából az Equinox Consulting által készített elemzés. Ez egyúttal arra is rámutatott, hogy a legkisebb mértékben az oktatás, a villamos energia, a gáz-, gőzellátás és légkondicionálás, valamint az egyéb szolgáltatások területén működő vállalkozások jutottak kockázati tőkéhez. Utóbbi területekről mindössze egy-két vállalkozás kapott finanszírozási segítséget.

Változatos regionális megoszlás

Messze kiemelkedik Észak-Magyarország és a Közép-Dunántúl, ahol 88, illetve 83 finanszírozott vállalkozás működött.

Ez a cikk eredetileg a Piac&Profit magazinban jelent meg, csak a KLUB előfizetéssel rendelkezők olvashatják teljes terjedelmében.

Amennyiben még nincs előfizetése, havi előfizetés esetén az első hónapban 390 forintért hozzáférhet a Piac&Profit cikkeihez és más Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válassza éves vagy havonta megújuló KLUB előfizetői csomagunkat
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.