Ez a cikk a Piac&Profit magazin nyomtatott kiadásában jelent meg.
A cikk csak a Klub csomag előfizetői számára olvasható.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Janus-arcú volt a 2010-ben debütált Jeremie kockázatitőke-program, de legalább valami elindult Magyarországon. Az első program negatív tapasztalatait az azután indult további három kialakításánál sikerült hasznosítani. Összeállításunk harmadik, befejező részében az uniós program hatásait veséztük ki.

Cikkünk eredetileg a Piac&Profit magazin februári számában jelent meg.

Bár nem hozta a hozamelvárásokat, a PortfoLionnál egyértelműen sikeresnek tartják a Jeremie kockázatitőke-programot a hosszú távú hatásait tekintve. Érvelésük szerint ekkor alakult ki az alapkezelő mai működése. Eredményeként mára a régió meghatározó szereplőivé váltak, ráadásul a korai fázisú startupok finanszírozásától a nagyobb nemzetközi tőkebevonásokig minden életciklust lefednek. A Jeremie I-et ilyen értelemben nemcsak befektetési lehetőségként, hanem a startup-kultúra teremtő erejeként is lehet értelmezni, ami az egész régióban katalizálta az ökoszisztémát.

A tanulópénz

Az Etalon-Euroventuresnél is nagyon sikeresnek értékelték a programot.

– Úgy gondolom, a kihelyezések, a társbefektetők bevonása – közel harminc különböző magánbefektetőt vontunk be a befektetéseinkbe – és az exitek területén is sikerült megvalósítani a vállalt célkitűzéseket – hangsúlyozta Tánczos Péter.

Megfizették a tanulópénzt. Fotó: depositphotosMegfizették a tanulópénzt. Fotó: depositphotos

Zsembery Levente szerint nagyon Janus-arcú volt a program, de az X-Alpha vezére is összességében sikeresnek értékeli a programot. Más kérdés, hogy a befektetők hozamát nézve a Jeremie I. inkább bukás volt. A realizált hozamok a várakozásoktól, de legtöbbször még az állampapírhozamtól is elmaradtak. A legtöbb alapnál Zsembery ismeretei szerint a realizált hozam negatív vagy pozitív nulla volt.

– De nevezzük ezt tanulópénznek, meg kellett értenünk, hogyan lehet ezt az ipart a hazai viszonyok között művelni. Sok dolog akkor vált egyértelművé, amikor benne voltunk – jegyezte meg.

Szintén sikerként könyvelhetjük el, hogy rendkívül sok innovatív vállalkozásnak ez tette lehetővé az indulást. Olyan új vállalkozási struktúra honosodhatott meg az országban (vidéken is!), ami korábban ismeretlen volt. Létrejöhettek az első egyetemi spin-offok, egy új életforma, mentalitás, attitűd jelent meg a piacon.

Ez a cikk eredetileg a Piac&Profit magazinban jelent meg, csak a KLUB előfizetéssel rendelkezők olvashatják teljes terjedelmében.

Amennyiben még nincs előfizetése, havi előfizetés esetén az első hónapban 390 forintért hozzáférhet a Piac&Profit cikkeihez és más Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válassza éves vagy havonta megújuló KLUB előfizetői csomagunkat
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.