TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. április 27. 13:34

Hitlerről és az ENSZ-ről is írt benne.

Csaknem 720 ezer dollárért (206 millió forintért) kelt el szerdán egy árverésen John F. Kennedy második világháború után vezetett naplója, amelyben Hitlerrel és az ENSZ-szel kapcsolatos feljegyzések is szerepelnek.

A bostoni központú RR Aukciósházban szerdán megrendezett árverésen jóval a becsült ár, 200 ezer dollár (57 millió forint) fölött cserélt gazdát a későbbi amerikai elnök 61 oldalas naplója.

A dokumentum megszerzéséért heves licitharc alakult ki, végül egy J.F. Kennedy-gyűjtő, Joseph Alsop győzte le a helyszínen és telefonon licitáló vetélytársakat. A 71 éves gyűjtő elmondta, hogy a naplót személyes kollekciójában helyezi el.

A nagyrész gépelt szöveget tartalmazó naplóban 12 kézírásos oldal is található. Kennedy 28 éves korában, 1945-ben vezette, amikor a Hearst-lapok újságírójaként a háború dúlta Európából tudósított.

"Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznem" - mondta el Alsop, aki 16 éves korában, a hatvanas években befolyásos újságíró nagybátyja házában találkozott Kennedyvel. Hozzátette, hogy szerinte a dokumentum nemcsak Kennedy emlékét idézi meg, hanem betekintést nyújt világnézetének formálódásába is.

Kennedy az ötvenes évek végén adta a naplót Deirdre Hendersonnak, kampányirodája kutatási asszisztensének, aki jelenleg Boston környékén él.

A naplóban Kennedy egyebek mellett beszámol berlini tapasztalatairól, leírja, hogy látta Hitler bunkerét és azon töpreng, hogy Hitlert talán nem is ölték meg.

Henderson korábban kifejtette, hogy mikor Kennedy a naplóban a Hitlert övező legendáról beszél, ebből nem német diktátor iránti szimpátia nyilvánul meg. Kennedy a frissen létrehozott ENSZ-ről írva a nemzetközi szervezet hatékonyságával kapcsolatban fejezi ki kételyeit.

Henderson elmondta: azért akarta eladni a naplót, hogy gondoskodjon a megfelelő megőrzéséről és szándékosan időzítette az eladást Kennedy születésének századik évfordulójára.

J.F. Kennedyt, az Egyesült Államok 35. elnökét 1963. november 22-én gyilkolták meg Dallasban.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.