TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. január 24. 07:34

Nonprofit jelleggel működtetett állami monopólium megvalósítása a kormány célja a közműszolgáltatások terén - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hegmanné Nemes Sára.

A vagyonpolitikáért felelős államtitkár a lap pénteki számában közölt interjúban elmondta: leginkább a közművek vannak fókuszban, mivel azok valóban kiemelt stratégiai vállalatok a kormány számára. Azon külföldi cégek esetében, amelyek ki akarnak vonulni a hazai piacról, a kormány nyitott a megvásárlásukra.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kabinet nem mondott le a Budapest Airport visszavételéről, ám a reptér-szerződés újratárgyalása a következő kormányzati ciklusra marad.

A Dunaferr esetében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a főtárgyaló, bíznak abban, hogy a tárgyalások pozitívan zárulnak - mondta az államtitkár.

Az energia- és a hulladékgazdálkodás ágazatban lehetnek még olyan társaságok, amelyek megvásárlása megvalósulhat ebben a ciklusban. Az államtitkár szerint szinte minden nagy energia- vagy közműszolgáltató jelentkezett már legalább egykörös egyeztetésre.

A nemzeti vagyontörvény tartalmi módosítása Hegmanné Nemes Sára szerint nem szükséges. A 2012-es technikai módosításkor minden állam által megvásárolt társaság, társasági részesedés a hatálya alá került. Új cég megvétele esetén pedig abban bíznak, hogy a mindenkori parlament kétharmada "beengedi" az új vagyont, céget a törvénybe, hisz ezek védelme bármelyik politikai erőnek érdeke, a vagyont kivenni viszont szerencsére már nehezebb lesz - fejtette ki az államtitkár.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.