2009. május 29. 04:03

Átlagosan 3,7 millió forint fix díjazást kap évente egy tőzsdei A kategóriás cég igazgatósági tagja. Ennél persze sokkal többet kereshet részvényopcióin keresztül, ám az elmúlt két évben ezek lehívására nem nagyon volt lehetőség - írta a Napi Gazdaság.

A cikk szerint a tőzsdei cégek többsége az idén önmérsékletet tanúsított, és nem emelte vezetői fizetését. Kivétel volt ez alól az Elmű és az Émász, ahol az inflációkövető gyakorlatnak megfelelően 3 százalékkal növelték a vezetők juttatásait. Rajtuk kívül csak az Egisnél és a Zwacknál volt emelés, ám az igazgatótanács (it) és a felügyelő bizottság (fb) díjazása mindkét társaságnál messze elmarad az átlagtól.

Az A kategóriás társaságoknál a lap számításai szerint az igazgatóság elnöke átlagosan 5,3 millió forintot kap évente, az igazgatóság tagja pedig 3,725 millió forintot. A legtöbbet a TVK-nál keresi az elnök, ő évi 75 ezer eurót - mintegy 21 millió forintot - kap, illetve amennyiben külföldi illetőségű, úgy igazgatósági ülésenként még további 1500 euró költségtérítésre jogosult. Az fb-elnökök közül a Mol felügyelőbizottságának vezetője keres a legjobban, ő a havi 4.000 euró mellett még évente maximum tizenöt alkalommal további 1.500 euró díjazásban is részesül minden olyan ülés után, amelyen részt vesz.

A fix díjakat már a válság előtt sem emelték túl gyakran a cégek, a vállalatok ugyanis inkább részvényopciókkal, esetleg részvényjuttatással igyekeztek ösztönözni a vezetőséget.

Az A kategória tagjai közül csak a Danubiusnál és az Egisnél nem kaptak a vezetők valamilyen formában részvényjuttatást, az összes többi cégnél működik valamilyen konstrukció. Azonban mivel ezek többsége a részvényárfolyamhoz kötött, így az elmúlt két év tőzsdei mélyrepülése közepette ezekből nem sok jövedelemre tettek szert a vezetők - írta a lap.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.