2009. május 29. 04:03

Átlagosan 3,7 millió forint fix díjazást kap évente egy tőzsdei A kategóriás cég igazgatósági tagja. Ennél persze sokkal többet kereshet részvényopcióin keresztül, ám az elmúlt két évben ezek lehívására nem nagyon volt lehetőség - írta a Napi Gazdaság.

A cikk szerint a tőzsdei cégek többsége az idén önmérsékletet tanúsított, és nem emelte vezetői fizetését. Kivétel volt ez alól az Elmű és az Émász, ahol az inflációkövető gyakorlatnak megfelelően 3 százalékkal növelték a vezetők juttatásait. Rajtuk kívül csak az Egisnél és a Zwacknál volt emelés, ám az igazgatótanács (it) és a felügyelő bizottság (fb) díjazása mindkét társaságnál messze elmarad az átlagtól.

Az A kategóriás társaságoknál a lap számításai szerint az igazgatóság elnöke átlagosan 5,3 millió forintot kap évente, az igazgatóság tagja pedig 3,725 millió forintot. A legtöbbet a TVK-nál keresi az elnök, ő évi 75 ezer eurót - mintegy 21 millió forintot - kap, illetve amennyiben külföldi illetőségű, úgy igazgatósági ülésenként még további 1500 euró költségtérítésre jogosult. Az fb-elnökök közül a Mol felügyelőbizottságának vezetője keres a legjobban, ő a havi 4.000 euró mellett még évente maximum tizenöt alkalommal további 1.500 euró díjazásban is részesül minden olyan ülés után, amelyen részt vesz.

A fix díjakat már a válság előtt sem emelték túl gyakran a cégek, a vállalatok ugyanis inkább részvényopciókkal, esetleg részvényjuttatással igyekeztek ösztönözni a vezetőséget.

Az A kategória tagjai közül csak a Danubiusnál és az Egisnél nem kaptak a vezetők valamilyen formában részvényjuttatást, az összes többi cégnél működik valamilyen konstrukció. Azonban mivel ezek többsége a részvényárfolyamhoz kötött, így az elmúlt két év tőzsdei mélyrepülése közepette ezekből nem sok jövedelemre tettek szert a vezetők - írta a lap.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.