2005. október 4. 07:11

Jövőre az új kelet-európai uniós tagállamokban, Kínában és Indiában várható a világon a legnagyobb arányú béremelkedés. Magyarország az EU-tagállamok között az ötödik helyen áll, 2,6 százalékkal nőhetnek a reálbérek 2006-ban. A világátlag 2,4 százalék, a lista élén India áll 7,3 százalékkal. Málta az utolsó a rangsorban - írja a Napi Gazdaság.

[ajanlo=538][igazitas=right/]A Mercer Human Resource Consulting felmérése 65 országra terjed ki. A reálbérek jövőre Indiában nőnek a legnagyobb mértékben, 7,3 százalékkal. A második hely Egyiptomé (7,1 százalék), a harmadik helyen Litvánia áll, a negyedik Észtország, az ötödik Bulgária, ahol 4,9 százalékos emelkedés várható. A gyorsan növekvő Kínában 4,8 százalékkal nő az átlagos reálbér.

Miközben az Európai Unió egészében csak 2 százalékkal múlja felül a béremelkedés az inflációt, az unión belül a leggyorsabb növekedés az új kelet-európai EU-tagországokban figyelhető meg, ugyanis a korábbi javulás ellenére többségükben még mindig igen versenyképesek a munkaerőköltségek. Magyarország az ötödik legnagyobb növekedést produkálhatja 2006-ban, hazánkban 2,6 százalékkal nőhetnek a reálbérek.

Lengyelország ugyanakkor - Máltával, Nicaraguával, Törökországgal és Izraellel együtt - a sereghajtók közé tartozik: csak 0,5 százalékkal nő a reálbér. Málta az utolsó a rangsorban, miután 1,9 százalékos infláció mellett csak 1,7 százalékkal emelkednek a nominálbérek, vagyis csökken a reálbér - számol be a Napi Gazdaság.