2016. április 15. 03:22

A magyar népesség közel ötöde súlyos depriváltságban él, vagyis többoldalúan is hátrányos a helyzete. Pedig a mutatók látványos javulásról árulkodnak.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon a súlyos depriváltak aránya tavaly 19,4 százalék volt, ami 1,8 millió embert jelent. Egy évvel korábban még 24 százalék volt az arány. A javulás ugyan látványos, ám továbbra is Magyarország az az ország, ahol az egyik legnagyobb problémát jelenti a szegénység. A miénknél rosszabb adattal ugyanis csak 3 ország rendelkezett:

  • Görögországban 22,2 százalék az arány,
  • Romániában 24,6,
  • Bulgáriában pedig 34,2 százalék.

Az európai rangsor másik, előkelő végén pedig nem túl nagy meglepetésre az északi országok állnak:

  • Norvégiában a népesség 1,3 százaléka érintett a depriváltság által,  
  • Izlandon 1,6,
  • Finnországban pedig 2,2 százalék ez az arány.

A visegrádi országokra szűkítve a kört, sokkal jobb a többi országban a helyzet. A lengyeleknél a népesség 8,1 százaléka érintett a súlyos depriváltságban, a cseheknél 5,2 százalék, a szlovákoknál pedig egyelőre csak 2014-es adatok állnak rendelkezésre, de az is szignifikánsan kedvezőbb a magyarnál, 9,9 százalék.

HIába azonban a látványos javulás a magyar adat esetében, több almutató esetében is hazánkban a legrosszabb a helyzet ez EU-n belül. Az egyik legnagyobb probléma a részadatok szerint az egyhetes üdülés hiánya, a népesség 55,3 százaléka ugyanis nem tud évi egyhetes üdülést finanszírozni magának, ami a harmadik legmagasabb adatnak számít. Ennél csupán Horvátországban és Romániában rosszabb a helyzet.

A legtöbb magyart azonban a váratlan kiadások fedezetének a hiánya sújtja: a népesség 72,2 százaléka küzdött ezzel a jelenséggel az egy évvel korábbi 75,9 százalék után. Noha a helyzet valamennyit javult egy év alatt, a helyezésünkön ez mit sem változtatott. Továbbra is hazánkban a legmagasabb ez az arány, mögöttünk a lettek jócskán lemaradva szerepelnek, 60 százalékkal.

A harmadik legnagyobb probléma hazánkban az adatok szerint a rendszeres húsfogyasztás hiánya, a népesség 23,8 százaléka nem tudott kétnaponta valamilyen húsételt az asztalra tenni (2014-ben az arány 27,7 százalék volt). EU-s viszonylatban ebből a szempontból is pocsékul állunk, hiszen nálunk csak Bulgáriában jelent ez nagyobb problémát, ott a népeség közel 38 százaléka nem engedhet meg magának kétnaponta húsételt.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.