3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A főbb egyetemvárosokban augusztus első két hetében megkötött lakásbiztosítások átlagdíja 11 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A lakásbiztosítások piacán is élénkülést hozott – a viharkárok mellett – a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után induló albérletpiaci főszezon. Augusztus első felében az egy évvel korábbinál 26 százalékkal több, közel 1300 lakásbiztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél, de ez a szám augusztus végéig várhatóan tovább növekedhet. 

Ennyibe kerülnek a biztosítások a főbb egyetemvárosokban

Az augusztus első két hetében megkötött lakásbiztosítások átlagdíja meghaladta a 36 ezer forintot, ami 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A legnagyobb egyetemvárosokat nézve kiderül, hogy a budapesti ingatlanokra között lakásbiztosítások száma 25 százalékkal nőtt, az egy évre vetített átlagdíj pedig 12 százalékkal 36 ezer forint fölé emelkedett. Győrben, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Pécsen a megkötött lakásbiztosítások száma 17 százalékkal emelkedett, az átlagdíj pedig 12 százalékkal 31 ezer forint fölé nőtt. 

A bérlőnek és a bérbeadóknak is fontos

„A megfelelő ingatlan megtalálása után mind a bérlőknek, mind a bérbeadóknak fontos, hogy tisztázzák a lakásbiztosításra vonatkozó feltételeket. Többféle megoldás van. Sokszor a tulajdonos, vagyis a bérbeadó gondoskodik erről, de van, hogy a bérlő feladata. Tisztázni kell, hogy a meglévő biztosítás csak az ingatlanra vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. Például, ha egy bútorozatlan vagy hiányosan felszerelt lakást vesz ki valaki és a saját eszközeit, bútorait, gépeit viszi oda, a jelenlegi biztosítás pedig az ingóságokra nem vonatkozik vagy csak nagyon alacsony értékre szól, akkor érdemes az ingóságokat biztosítani külön” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója. 

Itt is két számjegyű drágulás. Fotó: Depositphotos
Itt is két számjegyű drágulás. Fotó: Depositphotos

A bérlőknek tisztázniuk kell azt is a bérbeadóval, hogy a biztosítási díjat melyik fél fizeti vagy milyen arányban állják ezt a költséget. Szintén mindkét félnek jó megoldás lehet, ha olyan bővített szolgáltatásokat nyújtó lakásbiztosítást kötnek, amelyben van úgynevezett lakásszerviz-szolgáltatás (assistance). Ez a megoldás ugyanis jóval egyszerűbbé teszi a hibaelhárítást akkor, ha probléma adódik a lakásban – legyen szó például csőtörésről –, mivel a biztosító partnerei bizonyos összeghatárig a biztosítás terhére ingyenesen kijavítják a hibát. 

A szakember hozzátette azt is, hogy idén augusztusban a kizárólag ingóságokra kötött lakásbiztosításoknál az átlagdíj 9600 forintot tett ki, a kizárólag ingatlanra vonatkozó biztosításoknál pedig 28 500 forint volt az átlagos összeg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!