2019. január 9. 10:52

A lakástakarék-tulajdonosok mindössze 4 százaléka tartja bent megtakarítását – derül ki a Magánpénzügyi Akadémia 500 fő lakástakarék-tulajdonos megkérdezésével készült felméréséből. A legtöbben (24 százalék) értékpapírba, ingatlanba (14 százalék) és magánnyugdíjpénztárba (13 százalék) tennék át a pénzüket. Állampapírt 7, befektetéssel kombinált biztosítást és aranyat 5-5 százalékuk vásárolna, 4 százalékuk pedig befektetési alapba invesztálna.

Borítékolható volt a lakástakarékpénztárak állami támogatásának megszüntetését követően, hogy sokan más lehetőségre kényszerülnek, hiszen a piacon lévő négy cég közül mindössze az egyetlen nem banki, biztosítói tulajdonosi hátterű Fundamenta-Lakáskassza Zrt. mutatott hajlandóságot új szerződések kötésére. Még két hét sem telt el, s a Fundamenta már elő is rukkolt az új helyzethez illeszkedő konstrukciójával, állami támogatás híján értelemszerűen a korábbiaknál kevésbé vonzó feltételekkel.

Azoknak egyelőre nem kell alternatívákon törniük a fejüket, akik a változás október közepi rapid hatályba lépése előtt már rendelkeztek lakástakarékkal: nekik az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatás továbbra is jár, s a futamidő lejártakor megkapják a megtakarításaikat, sőt amellé hitelt is felvehetnek. Csak a hosszabbításra nem lesz már módjuk. Ez azért gond, mert csak lakáscélra vehetik fel a lakástakarékban gyűlő pénzeiket, amire kínálkozó lehetőségek híján bizonyára nem mindenki lesz képes.

A mostani felmérés szerint a válaszadók 48 százaléka felújítási, 44 százaléka lakásvásárlási céllal takarékoskodik, 7 százaléka hiteltörlesztésre, 1 százaléka pedig a gyermekének szeretné használni a lakástakarékot a futamidő lejárta után.

Az igazán megdöbbentő, hogy a válaszadók 76 százaléka tanácstalan, nem tudja, hogy mibe fektessen a jövőben – hívta fel a figyelmet Alkér Orsolya, a Magánpénzügyi Akadémia alapítója. Ő ugyanis azt feltételezte, hogy „a takarékoskodással együtt kialakul egyfajta pénzügyi tudás, egy megtakarítási, befektetési szemlélet. Úgy tűnik, hogy mégsem és sokan arra várnak, hogy megmondja valaki, mibe fektessenek”.

A válaszadók 56 százalékának van egyébként más befektetése is. Leginkább ingatlan (29 százalék), értékpapír (21 százalék), valuta (12 százalék), valamint a befektetéssel kombinált biztosítás (11 százaléka). A befektető válaszadók 8 százaléka diszponál magánnyugdíjpénztári megtakarítás felett, 5 százalékuk aranyba, 4 százalékuk állampapírba, ugyancsak 4 százalékuk kriptovalutába, 3 százalékuk befektetési alapba invesztált.

Aki nem éri be a Fundamenta új konstrukciójával, annak igazából a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek maradtak, hiszen azok Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke javaslatára pont a lakástakarékok versenytársaiként indultak el. Ám messze nem olyan keresettek, mint azt várták tőlük. Jelenleg igazából csak a Central NOK Zrt. nyújt alternatívát, amely igyekszik is, október elején jött ki egy új termékkel. A lakáslottóként gúnyolt konstrukció azonban csak nyomokban emlékeztet a lakástakarékra: 120 vagy 180 hónapig lehet megtakarítani minimum 10 millió, maximum 40 millió forintot, amit legkésőbb a futamidő végéig lehet lakásvásárlásra felhasználni. Jár viszont ezek után az állami támogatás, ugyancsak 30 százalék erejéig, ez évente maximum 300 ezer forintot jelent.

Kérdés, vajon a 76 százaléknyi tanácstalan lakástakarék-tulajdonos közül hány százalékának jutott már a NOK az eszébe, s hányuknak jelenthet valódi alternatívát?

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.