5p

Tudni szeretné, mi vár Önre 2025-ben?
Mit okoz, hogy ingatlancélra is elkölthetőek a nyugdíjmegtakarítások?
Hogyan érinti ez a piacokat, merre mennek az ingatlanárak és az épitőipari árak?
Pogátsa Zoltán, Farkas András, Nagygyörgy Tibor
és sok más kíváló szakértő ezúttal élőben osztja meg nézeteit!

Találkozzunk személyesen!

2024. november 21. 16:00 Budapest

Részletek és jelentkezés itt

Az idén ünnepli alapításának 160. évfordulóját a Gerbeaud cukrászda, amely ebből az alkalomból új csokoládét és tortát is készített.

A ma Gerbeaud néven ismert cukrászdát 1858-ban Kugler Henrik alapította, aki maga is legendás mester volt. Az első üzlet nem a mai helyén, hanem egy utcával arrébb a József nádor téren volt, és csak később, 1870-ben került az akkori Gizella, mai Vörösmarty térre az intézmény. A cukrászda híres volt fagylaltjáról és az egzotikus fűszerekkel készülő omlós teasüteményeiről, de a cukrász legnagyobb sikerét a József Attila által is „megénekelt” kis édességekkel aratta, amelyet akkoriban egyszerűen csak kuglernak hívtak, ma pedig bonbon és mignon néven emlegetünk.

Emile Gerbeaud 1854-ben Genf mellett született, és családja - nagyapja és apja - révén korán beletanult a cukrász mesterségbe. Kezdetben Németországban, Franciaországban és Angliában dolgozott több nagy cukrászüzletben. 1879-ben Franciaországban, St. Étienne-ben nyitott üzletet. Három évvel később közös svájci mesterük ajánlására találkozott Párizsban Kugler és Gerbeaud, amely utóbb sorsfordítónak bizonyult. A ugyanis cukrászda már az alapító idején is nagyon sikeres volt, a problémát viszont az jelentett, hogy Kugler Henrik nem házasodott meg, és gyermeke sem volt. Az üzlet vezetésében egyetlen lánytestvére, Mária segített neki, majd annak halála után a mester rövid időn belül megvált a cukrászdától, szerencsére méltó utódot talált Emile Gerbeaud személyében. Így 1884-ben Gerbeaud Magyarországra költözött és Kugler Henrik cukrászüzletéhez társult. Ennek egyébként az a prózai oka volt, hogy egy összegben nem tudta megvenni a cukrászdát, így Kugler még hosszú évekig társtulajdonos volt. Gerbeaud pedig évente törlesztett, a nyereség 10 százalékát fizetve fokozatosan vette át teljesen a boltot.

Gerbeaud Emil és felesége
Gerbeaud Emil és felesége


A társulást követően Gerbaud komoly tempóra kapcsolt, és 1886-ban az vállalkozását kisebb csokoládégyárral bővítette. Az első macskanyelv néven forgalomba került csokoládét ő készítette és árusította a cukrászdájában. Hírneve az 1896. évi millenniumi kiállításon az egész világot bejárta, ahol bemutatta korszerű csokoládégyártási eljárását is. Zsűritag volt az 1900-as párizsi világkiállításon, ekkor megkapta a francia Becsületrendet. A vállalatnál fénykorában 150 alkalmazottal dolgozott, sokan csak azért vállaltak munkát a Gerbaudban, hogy a mesternél képezzék tovább magukat.

A cukrászról szóló Wikipedia bejegyzés szerint az Országos Iparegyesület cukorkagyártási szakosztálya 1903-ban választotta elnökévé. 1904-ben a csokoládégyárat a Duna utcába telepítette át. 1907-ben a nemzetközi sütő- és cukrászipari kiállítás elnöke lett. 1909-ben megvásárolta és korszerűsítette a fiumei csokoládégyárat. A fiumei gyár lehetővé tette a kakaó vámmentes beszerzését és azonnali feldolgozását. 1919-ben pesti és fiumei üzemét a Dohány utcai gyártelepen egyesítette. A Gerbaud név, amivel összekapcsolódott az ott készült konyakos meggy és a macskanyelv híre, fogalommá vált nemcsak Budapesten és az országban, de Európa szerte is. Emellett persze az általa alkotott sütemény, a zserbó is őrzi a nevét.

Gerbeaud Emil 1919-ben halt meg, az üzletet felesége vezette haláláig, 1940-ig. Vörösmarty téri cukrászdát 1948-ban államosították és csak 1984-ben vette vissza a Gerbeaud nevet. Majd a rendszerváltást követően 1995-ben privatizálták.

A mostani évfordulóra készülve megfelelően szeretnének tisztelegni a névadó előtt, ennek szellemében készült az egyedi Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé, majd az ezzel a különleges étcsokoládéval készült Gerbeaud 160 torta, táblás csokoládé és bonbon, amit a Gourmet fesztiválon mutattak be. A 71,9 százalék kakaótartalmú étcsokoládé dél-amerikai és afrikai térségből származó Trinitario kakaóbabok felhasználásával készült.

"Ez a külsejében is különleges, vöröses árnyalatú kakaóbab ízében összetett, aromákban gazdag fajta" – mondta el Niszkács Annát, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. társ-ügyvezető igazgatóját, aki édesanyjával, Pintér Katalinnal közösen vezeti a családi vállalkozást, amelyhez a Gerbeaud mellett a nemrég második Michelin-csillaggal is elismert Onyx étterem és a budai Émile étterem is tartozik. A család férfi tagjai, az apa, Niszkács Miklós és fia, Attila szintén tulajdonosai a vállalkozásnak. "A kakaóbabok származási helyüket illetően három forrásból érkeztek: Mexikóból, mely az erős kakaó mellett fűszeres és fás jegyeket mutat. A tanzániai kakaóbabban savas és keserű ízek alkotnak harmonikus elegyet. A kubai növényi jegyeket, kifejezetten dohánylevélre emlékeztető aromát mutat" - tette hozzá Niszkács Anna. A Cacao Barry Or Noir 1858 csokoládé több kiszerelésben is megjelenik az évforduló alkalmából.

Az egyedi összetételű csokoládéból készül 75 grammos táblás csokoládé és bonbon is, melynek ízjegyei megegyeznek a Gerbeaud 160 torta fő ízeivel. Az évforduló alkalmából felelevenítik a régi magyar cukrászat alkotásait - köztük a Diplomata pudingot és a Lúdláb tortát - eredeti és modern formájukban is. Mint írják, a Konyakmeggy a Gerbeaud cukrászda valódi öröksége, maga Gerbeaud Emil honosította meg Magyarországon az 1800-as évek végén. 2018-ban László Tamás kreatív cukrászvezető megalkotta a 21. századi konyakmeggydesszertet, amelyet először a Gourmet fesztiválon, a Gerbeaudban pedig június 14-től lehet megkóstolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!