4p

1965. november 29-én avatták fel a teljes kapacitással működő Tiszai Vegyi Kombinátot (2015-től Mol Petrolkémiai Zrt.), amely ma Magyarország meghatározó vegyipari vállalata, egyetlen poliolefin-gyártója.

A vegyipari óriás története 1951-ben kezdődött, amikor a Sajó völgyében fekvő Tiszapalkonya határában elkezdték egy hőerőmű építését. Az új erőmű megteremtette egy földgáz alapú ipari komplexum villamosenergia-ellátásának lehetőségét. 1952-ben az Országos Tervhivatal elfogadta a Tiszapalkonyai Földgáz Kombinát létrehozásának beruházási programját, és 1953. január 16-án a Minisztertanács megalapította a Tiszavidéki Vegyi Kombinátot. (A gyáróriás Tiszaszederkény közelében épült fel, a település 1970-ben kapta a Leninváros nevet, 1991-től viseli a Tiszaújváros nevet.)

A gyár első működő egysége a Romániából érkező gáz fogadásához szükséges gázüzem volt, amely 1959. október 21-én kezdte meg működését. 1961 januárjában kezdett el termelni a lakkfesték- és műgyantagyár. A festékgyár 1990-ben AKZO TVK Rt. néven holland-magyar vegyes vállalattá alakult, 1994-ben teljes egészében a holland AKZO-NOBEL konszern tulajdonába ment át.

Miután 1956-ot követően előtérbe került a mezőgazdaság fejlesztése, a megnövekedett műtrágyaigény kielégítésére nitrogén-műtrágyagyárat létesítettek. Az építés 1961-ben indult, első egységként a savüzem kezdett működni 1964. augusztus 15-én. A nyersanyagként használt cseppfolyós ammóniát eleinte a Borsodi Vegyi Kombináttól vásárolták, majd 1964 októberétől önállóan állították elő. A beruházás még zajlott, amikor 1962. március 22-én a gyár megkapta a 2015-ig viselt Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) elnevezést, a TVK jelképe a műtrágyagyár sziluettje lett.

A próbaüzemet 1965. április 23-án sikeresen befejezték, az akkor már teljes kapacitással működő Tiszai Vegyi Kombinátot hivatalosan 1965. november 29-én avatták fel. A kapacitás bővítésével 1965-ben 200 ezer tonna, 1968-tól már fél millió tonna nitrogénműtrágyát állítottak elő. A gyárban összesen 6 millió 100 ezer tonna ammónia és 12 millió 825 ezer tonna ammóniumnitrát tartalmú műtrágya készült. A termelés az 1990-es évektől már veszteségesnek bizonyult, ezért 1995 nyarán a cég igazgatósága úgy döntött, hogy a műtrágyagyártást végleg leállítják.

A TVK fő profiljába tartozó petrokémiai tevékenység 1970-ben az ICI technológián alapuló első polietiléngyár üzembe helyezésével kezdődött. Speciális polietiléntípusokat állítottak elő, melyeket számos területen használtak a csomagolóeszköz-gyártástól a kábeliparig. A jelentősebb petrolkémiai fejlesztések alapját az 1975-ben üzembe helyezett korszerű olefingyár teremtette meg. Az itt előállított etilénre és propilénre alapozva telepítették a későbbiekben a polietilént és polipropilént előállító gyárakat, a 2000-ben átadott polipropiléngyár Európa legkorszerűbb ilyen jellegű üzeme volt. 2005-ben egy új olefingyár és egy új polietiléngyár kezdhette meg a termelést.

Idén novemberben új butadiénkinyerő üzemet avattak fel, amely 35 milliárd forintos beruházással jött létre. A 130 ezer tonna éves kapacitású üzemben előállított butadién a műgumigyártás legfontosabb alapanyaga, elsősorban autóabroncsokat gyártó társaságok használják fel. A Mol és a japán JSR Corporation vegyes vállalata várhatóan 2017-re 60 ezer tonna éves kapacitású műgumigyárat épít Tiszaújvárosban, ennek alapkövét már elhelyezték.

A sorozatos, világszínvonalat képviselő fejlesztések eredményeként a TVK Közép-Európa legkorszerűbb és legnagyobb teljesítményű vezető petrolkémiai vállalata lett. Az 1992-től részvénytársaságként működő vállalat 2015-ben lett a Mol Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, 2015. augusztus 1-től Mol Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!