2019. január 25. 20:02

A következő évszázadban a bolygó melegedése miatt sokkal nehezebben fog újratöltődni a világ talajvíz-készletének a fele, ami különösen riasztó, mert csak most kétmilliárd ember élete függ a mélyből felhozott víztől. A kutak hamar kiszáradnak, de a mélyebben meghúzódó víztömeg is károsodik, ráadásul ezek csak évezredek múlva reagálják majd le a mostani kor környezetpusztító hatásait, hogy ha esetleg sikerül visszafordítani az éghajlatváltozást, legalább a leszármazottainknak is rossz legyen.

Nehezebben fog újratöltődni a világ talajvíz-készletének a fele Nehezebben fog újratöltődni a világ talajvíz-készletének a fele
Fotó: baracs.hu

Ha nem lenne elég, hogy a klímaváltozás minden korábban elképzeltnél gyorsabban olvasztja fel az Északi- és Déli-sarkot, savasítja el és forralja fel az óceánokat, egy új kutatás szerint még a bolygó talajvíz-készletét is tönkreteszi, ráadásul úgy, hogy a mostani károk hatásait még évezredek múlva is nyögni fogja az emberiség, már ha akkor még lesz olyan - írja a privatbankar.hu.

A talajvízre nagy szükségünk van: a lehulló, majd a talaj mélyébe szivárgó és a vízzáró rétegek (például agyag) fölött felgyülemlő csapadéktól a bolygón élő 7,5 milliárd ember közül mintegy 2 milliárd élete függ közvetlenül - írja a privatbankar.hu. A felszínhez közelebb gyülemlő talajvíz-készletet aknázzák ki az emberek a kutakkal. Ezek gyorsabban töltődnek újra, viszont, mivel könnyen elérhetőek, hamarabb fogynak ki, és jobban ki vannak téve a szárazságoknak és fertőzéseknek. Utóbbi két jelenség egyre gyakoribb a klímaváltozás és a túlnépesedés miatt.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi tudóscsoport lemodellezte, milyen hatással lehet a klímaváltozás a talaj vízkészletére. Azt találták, hogy az éghajlatváltozás miatt megboruló esőzések hatására a következő évszázadban sokkal nehezebben tud majd újratöltődni a világ talajvízkészletének 44 százaléka, különösen a felszínhez közelebbi gyűjtőrétegek - tehát azok, melyeket a kutakkal kiaknázunk. Különösen riasztó ez annak fényében, hogy a Föld népesség-növekedése csak gyorsul, tehát egyre több vízre lesz szükségünk.

Időzített vízbomba

A kutatás egy másik aggasztó jelenségre is felhívja a figyelmet: egyes talajvíz-készletek olyan lassan reagálnak a felszíni változásokra, például a megszokottnál nagyobb esőzésekre vagy éppen szárazságokra, hogy az évek óta már számunkra is érezhető, egyre intenzívebb felmelegedést egyelőre még csak nem is regisztrálták. Ez nem csak azt jelenti, hogy a talajvíz-készlet késleltetve reagál a klímaváltozásra, de azt is, hogy annak negatív hatásai sokkal tovább lesznek majd érezhetők. Vagyis, ha sikerül is visszafordítani a klímaváltozást, a talajvízkészlet még jóval a szerencsés fordulat után is nyögni fogja a felforrósodott időszakot, és velük együtt a talajvíztől függő népesség is.

"A Szahara alatt fekvő talajvízkészlet egyes részei még mindig a 10 ezer évvel ezelőtti klímaváltozásra válaszolnak, amikor még sokkal nedvesebb volt ott az éghajlat. Tudatában vagyunk, hogy óriásiak az időeltolódások" - nyilatkozta Mark Cuthbert, a kutatás egyik vezetője, majd így folytatta:

"Úgy írható ez le, mint a környezet időzített bombája, mert a klímaváltozás, ami beleszól a most zajló újratöltődésbe, csak sokkal később fogja a teljes hatását kifejteni a folyók és vizes élőhelyek vízutánpótlására."

(QZ)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.