<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss közvéleménykutatás szerint jobban aggasztja a magyarokat a pénzromlás, mint a járvány. És még csak nem is ezek a fő gondjaink.

Az Ipsos minden hónapban világszerte körülbelül 20 ezer embert kérdez meg arról, milyen ügyek aggasztják őket. A What Worries the World kutatássorozat Magyarországon is érdekes eredményeket hozott.

Összességében elmondható, hogy a világon a legtöbb embert januárban a pandémia aggasztotta, 35 százalékuk jelölte meg ezt a legsúlyosabb problémái között. Az infláció problémája a hetedik helyre került globális szinten januárban (a vizsgált 28 ország ötödében a legfőbb veszélyek közt említették).

Magyarországon viszont fordított a helyzet: előrébb található a félelmek sorában a pénzromlás, mint a világjárvány (előbbit 26 százalék, utóbbit 23 százalék említette). Ám ezzel sem kerülhettek fel a dobogó legfelsőbb fokaira.

Hazánkban ugyanis a legtöbben, a megkérdezettek 48 százaléka a korrupciót említette meg, ez azt jelenti, hogy a világon csak három vizsgált országban tartják ezt a jelenséget aggasztóbbnak, mint itthon: Dél-Afrikában, Peruban és Malajziában. Nagyon sok magyart tölt el aggodalommal a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség is, ezt a válaszadók 38 százaléka említette meg, ebben a rangsorban pedig csak Oroszország, Brazília, Kolumbia, Törökország és Chile áll hazánk előtt.

Az Ipsos kutatásából az is kiderül, hogy nem változott a lakosság személyes védekezése a járvánnyal szemben, a korábbi adatokhoz hasonlóan most is ötből négy magyar nyilatkozta, hogy legalább alkalomszerűen visel szájmaszkot, 66 százalékunk pedig fenntartja a gyakori kézmosás gyakorlatát.

Ami a korlátozások feloldását illeti, a magyarok többsége márciusi, vagy későbbi időpontot valószínűsít, ugyanakkor az Ipsos Covid-19 kutatássorozatának történetében soha nem mért magasságban van a bizonytalanok (26%), és azok aránya, akik szerint már soha nem tér vissza a teljes szabadság (28%). 

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.