<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mivel az energiárak ilyen mértékű emelését már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra - vélik a Magyar Bankholding elemzői.

Decemberben 4,3 százalékkal nőtt a vendéglátás forgalmának volumene a novemberi 2,8 százalékos növekedés után, míg 36,9 százalékkal emelkedett az árbevétele a jelentős áremelések következtében, annak ellenére, hogy a reáljövedelmek csökkenése a kereslet visszaesését okozhatta, míg számos vendéglátó jelentette be az elmúlt hónapokban a tevékenység szüneteltetését.

Sokan kicsengetnek? Fotó: Depositphotos
Sokan kicsengetnek? Fotó: Depositphotos

Ezeket azonban ellensúlyozhatta az idegenforgalom folytatódó helyreállása, a nyitvatartó vendáglátóhelyek pedig a tapasztalatok alapján telt házzal üzemelnek, így nem következett be visszaesés a vendéglátás területén, az ágazat összességében válságállónak bizonyult. A negyedik negyedévben kissé gyorsult is a vendéglátás forgalmának bővülése, mérsékelve a gazdaság várható negyedik negyedéves visszaesését.

Az idegenforgalom javulása a szolgáltatásegyenleget, ezen keresztül pedig a folyó fizetési mérleg javulását is támogatja. A járvány elleni korlátozások szinte teljes feloldása határozottan élénkítették az európai turizmust, a kilátásokat a háború miatti óvatosabb magatartás, az energia- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése sem rontották. Az Európán kívüli vendégek fogadásának helyreállása is folytatódhat, aminek a szigorú kínai járványellenes korlátozások feloldása határozottan új lendületet adhat. A vendéglátás számos nehézséggel szembesült az elmúlt időszakban, egyrészt a fokozott munkaerőhiány miatt jelentősen emelni kellett a béreket, míg az elszálló energiaárak és élelmiszerek árai miatt elkerülhetetlen volt a kétszámjegyű, 30 százalék körüli áremelkedés. 

A kilátásokat jelentős mértékben rontották az emelkedő energiaárak. Egyfelől a háztartások elkölthető jövedelme is csökken, ami csökkenő kereslethez vezethet, azonban ennél lényegesen nagyobb kockázatot jelentenek a többszörösére ugró energiaköltségek, ami az árak többszöröződését indokolná. Mivel ilyen mértékű áremelést már nem lehet áthárítani, egyre több vendéglátóhely kényszerülhet átmeneti, vagy tartós bezárásra. Ebben a helyzetben a kilátásokat érdemben javítja az európai földgáz- és áramárak közelmúltbeli zuhanása, azonban az energiaárak alakulásának előrejelzése továbbra is kifejezett nehézségekbe ütközik.