4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Egyelőre nem sikerült milliárdokból olyan látványosságot varázsolni vidékre, ami miatt a külföldi vendégek elhagynák Budapestet. A főváros támogatás nélkül is egyedül viszi a hátán a turizmust.

Egyike a kormánypropaganda hazugságainak, hogy Magyarország valamiféle turisztikai nagyhatalom lenne. Pedig nem az. Ezt bizonyítja például, hogy a szintén tenger nélküli Csehországban tavaly 22 millió turista szállt meg, nálunk ez a szám 16 millió turista. A félrevezető tájékoztatás magasiskolája volt, ahogy például a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márciusi turisztikai adatait tálalták. Íme néhány cím:

  • Töretlen a vendégforgalom brutális növekedése,
  • Bedurrant a hazai turizmus márciusban,
  • Itt a fordulat, bombaformában a turizmus.

Ebből talán ennyi elég is. A címek alapján azt lehetne képzelni, hogy hirtelenjében a világ turizmusának fellegvára lett Magyarország, mindenhonnan özönlenek ide az emberek, csak hogy végre láthassák a Balatont és a Parlamentet. Lapunk azonban megírta, mindössze annyi történt márciusban, hogy a húsvéti hosszú hétvége idén márciusban volt, ezért tudott szép számokat közölni a KSH. És ezért közölt most csúnya számokat a hivatal: mert tavaly áprilisban volt a hosszú hétvége, ennek hatását pedig idén áprilisban nem sikerült túlszárnyalni.

Balatonfüredi hotel
Balatonfüredi hotel
Fotó: Mfor/Mester Nándor

Így születtek meg ezek a számok: áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,2 millió vendég 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 8,9, a külföldivendég-éjszakáké 0,9 százalékkal mérséklődött. Tehát a korábbi hírekkel szemben nincsen semmilyen brutális növekedés, bedurranás és bombaforma.

Az áprilisi üresjárat természetesen szinte minden hazai régiót érintett, a Balatonnál például alig lézengett hazai vendég: mindössze 215 ezer vendégéjszakát sikerült összegyűjtenie a KSH-nak, pedig a hivatal már a Magyar Turisztikai Ügynökség online adataiból dolgozik, ami az utolsó kiadott sufniból is regisztrálja az éjszakákat, csak hogy szebb legyen a statisztika. Tavaly ez 227 ezer volt, 2022-ben pedig 244 ezer.

Ha Magyarország nem is turisztikai nagyhatalom, Budapest mindenképpen tényező. Összességében azonban lesújtó a kép: az Orbán-kormány tényleg öntötte a vissza nem térítendő állami milliárdokat különböző vidéki turisztikai fejlesztésekre, szállodákra, míg a főváros egy fillért sem kapott, ennek eredménye azonban egyelőre nem látszik. Eddig még nem sikerült olyan turisztikai látványosságot összehozni vidéken, ami kicsit is vonzaná a külföldieket vagy nem tudnak róla. Míg a főváros mindenféle támogatás nélkül is szinte egymaga viszi a hátán a turizmust. Az adatok: 706 ezer külföldi vendégéjszakát mértek Budapesten, ez több, mint tavaly ilyenkor, míg a második helyen a Balaton szerepel 78 ezer külföldi éjszakával. A különbség csaknem tízszeres.

A vendégek zöme pedig a hanyatló Nyugatról érkezik: németek, angolok, olaszok, spanyolok, osztrákok tízezreinek tetszik Budapest, pedig a kormánypárti politikusok szerint Karácsony Gergely káoszba taszította a fővárost. Míg a rendezett fideszes vidéki települések némelyikére senki sem kíváncsi: Gyula és térségében 51 százalékkal esett vissza a külföldi vendégéjszaka.

Az árak persze borsosak: a turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 69,2 milliárd forint volt, folyó áron 3,6 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Tehát összességében még a kevesebb vendég is többett hozott a konyhára. Az ágazattal egyelőre nincsenek túl nagy víziói a kormányzatnak: a napokban annyit jelentettek be, hogy az 1 milliárd forintos Muzsikáló Magyarország 2024 program támogatása újra élőzenével, színvonalas kávéházi cigánymuzsikával töltheti meg a vendéglők teraszait. Másik 1 milliárd forintból felújítják a Tourinform-irodákat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!