4p

Elbontott egy közterületnek minősülő 15 méter széles balatoni mólószárat a beruházó a Club Aliga birtokán, majd a helyén egy harmadakkora magánterületet létesítettek, kapuval lezárva.

Zánka után Balatonaligán is eltüntettek egy közösségi Balaton-partnak számító földterületet. Míg az északi parti üdülőhelyen egyszerűen kimarkoltak egy területet a tóból, Aligán egy épített, de szárazföldnek minősülő állami tulajdonú földdarabot bontottak el, majd azt magántuljadonban lévő, sokkal kisebb, ráadásul kapuval lezárt területtel helyettesítették. A civilek azonban résen voltak és leleplezték a barbatrükköt.

“A Club Aliga állami tulajdonú kikötőjének északi oldala szárazföldi parti belterületi teleknek minősül, függetlenül attól, hogy a telek alakzata, elhelyezkedése, jellege móló. Ez egy 100 méter hosszú, 15 méter széles közterület, amely egyben a 2018. évi CXXXIX. törvény 2/3. melléklete szerint térségi jelentőségű közforgalmú nagyhajó kikötőnek számít, továbbá parti sétány, rajta négy darab 40 év körülinek becsült egészséges platánfa állt. A Club Aliga kikötő 2022-ben elindult felújítása során a fákat kivágták, a közterületet a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. (PRO-MOT) elbontatta, helyette 3,4 méter széles mólót épített, melyet kapuval lezárt a köz elől” – idézi a hirbalaton.hu az Aligai Fürdőegyesület (AFE) közleményét. 

Az AFE közlése szerint több probléma is adódott a fejlesztéssel. A két stabil kőágyon földnyelvként épült állami mólót elbontották, illetve átépítették a Magyar Turisztikai Ügynökség 1 milliárd forint értékű vissza nem térítendő állami támogatásával. A vízjogi engedély szerint az új vasbeton cölöpökön álló létesítmény már a Pro-Mot Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonát képezi. Ezzel az állami tulajdonú földrészlettől elvált a felépítmény tulajdonjoga, mondhatni,v eltűnt az állami tulajdonú felépítmény.

A kapu mögött található, országosan kijelölt horgászhely már nem közelíthető meg. A vízjogi üzemeltetési engedély már csak kishajó kikötésére ad lehetőséget, nem lehet közforgalmú nagyhajót kikötni.

Nem egy ingatag stégről van szó, hanem állami földdarabról. Fotó: Pixabay
Nem egy ingatag stégről van szó, hanem állami földdarabról. Fotó: Pixabay

A kikötő használatbavételi engedélye szerint a közparkból egy hektár területet is igénybe vettek, amely helye a dokumentációból nem állapítható meg.

A két móló előtti közterületi parti sávot két kapuval lezárták. A meder részét képező déli móló szárat ugyan megnyitották a közönség és a horgászok előtt, azonban ez nem kijelölt közterület, vagyis a Pro-Mot döntése alapján bármikor lezárható.

A Pro-Mot korábban az Appeninn Nyrt. tulajdonába tartozott, majd tavaly június végétől az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő vállalatként ismert Bayer Property Zrt. a gazdája – derül ki az Opten cégnyilvántartó nyilvánosan is elérhető adataiból. A Pro-Mot 2022-ben 2 milliárd forintos árbevételt hozott össze (egy évvel korábban ennek csak körülbelül a tizedét), adózott eredménye 662 millió forint volt, mérleg szerinti eredménye azonban nulla.

Az AFE mindezek miatt keresetet nyújtott be a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a Pro-Mot részére kiadott, a Balatonvilágos Club Aliga kikötő saját célú vízi létesítményeinek üzemeltetésére, fenntartására kiadott vízjogi üzemeltetési engedély ellen. A hatóság a körülmények megvizsgálása után visszavonta a Club Aliga kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét jogszabálysértésre való hivatkozással. A fürdőegyesület keresetet nyújtott be a kikötő használatbavételi engedéllyel szemben is.

Az egyesület továbbra is kiáll amellett, hogy a Club Aliga arra kijelölt területein közcélú, a szabad bejárást lehetővé tevő beruházások valósuljanak meg. Követelik a jogszabályok által kijelölt Club Aliga nagyhajó kikötőhely visszaállítását, valamint a jogszabályok által kijelölt északi mólószárny köz számára való hozzáférésének további biztosítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!