3p

Az Airbnb új foglalási technológiával harcol a bulik visszaszorításáért, valamint létrehoztak egy Neighborhood Support Line nevű weboldalt is, amelyen keresztül a szomszédok panaszt tehetnek, ha elfajul a buli.

Nemcsak Magyarországon háborodnak fel a házban lakók, ha túl ricsajosra sikerül egy-egy, a hajnalba áthúzódó, külföldi turisták által rendezett parti. Az alapító cég most egy új technológiát dolgozott ki, amely foglalás előtt átböngészi a felhasználók adatait – például, hogy hányszor és mennyi ideig foglaltak eddig szobát a világ különféle Airbnb-szállásain, és ott volt-e rájuk panasz – és még sok minden mást.

Ha kiderül, hogy az adott vendég kockázatot jelent, akkor nem foglalhat le egy egész lakást. Fotó: Depositphotos
Ha kiderül, hogy az adott vendég kockázatot jelent, akkor nem foglalhat le egy egész lakást. Fotó: Depositphotos

Amikor elindult, a szállodák erőteljes ellenállása közepette, az Airbinb mozgalom, még senki nem sejtette, hogy a hoteleknél sokkal erőteljesebben az adott kiadó lakás környezetében élők fognak tiltakozni eme új szálláskiadási forma ellen. Ez a járvány előtti időszakra volt jellemző,   ám azóta ez ismét felerősödött.

A világszerte sikeres szállásfoglaló cég ezen a héten bevezette az úgynevezett buliellenes technológiát, ennek része, hogy mielőtt a foglalásra rábólintanak, több tényezőt is figyelembe vesznek.

Például azt, hogy az utasok a foglalásaik és az adott helyen való tartózkodás során nem kaptak-e negatív visszajelzéseket, illetve, hogy mennyi időt töltöttek Airbnb-szállásokon, hány napig bérelték az adott lakást, valamint, hogy jellemzően a hét mely időszakában érkeztek. Az új technológia célja, hogy azonosítsa a potenciálisan magas kockázatú foglalásokat, illetve a hozzájuk kötődő bérlőket.

Az új rendszert az Egyesült Államokban és Kanadában használják először.

Az elsődleges cél az, hogy megpróbálják csökkenteni a problémás vendégek számát, illetve korlátozni azon szándékukat, hogy túl zajos partikat szervezzenek, amelyek negatívan érintik a házigazdákat, a szomszédokat és az egész lakóközösséget. A cég ezt az úgynevezett partiellenes szisztémát arra találta ki, hogy a foglalási szándék előtt kiderítse, kiről is van szó, a potenciális vendég nem okozott-e már botrányt. 

Ha kiderül, hogy az adott vendég kockázatot jelent, akkor nem foglalhat le egy egész lakást, de  privát szobát vagy másfajta szállást igen.

Az új technológia egy „kifinomultabb változata” annak az Airbnb-szabálynak, amelyet először 2020-ban vezettek be. Ebben a vállalat leállította az egész lakások bérbeadását néhány 25 év alatti vendég számára az Egyesült Államokban. Ehhez hasonló rendszert követ Ausztrália, ott az ehhez hasonló szisztémát 2021 októbere óta tesztelik, és a tapasztalatok szerint nagyon bevált.

A nyár elején tette véglegessé tette az Airbnb azt a szabályt, amelyet először 2020 augusztusában, a járvány csúcspontján vezettek be. Ezt követően a cég azt közölte, hogy éves összevetésben 44 százalékkal csökkent az eldurvuló partik miatti panaszok száma.

A cég az ünnepi időszakok során is visszaszorította a lehetséges házibulikat, megakadályozva néhány olyan vendég rövid távú tartózkodását, akikről korábban nem pozitív visszajelzést kaptak, vagy akik lakhelyük közelében foglaltak szállást, az amerikai nemzeti ünnepi hétvégék idején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!