<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Márki-Zay Pétert, az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjét több tucat szakértő segíti a háttérből. Ezenkívül felállított egy 20 fős csapatot annak érdekében, hogy „beszélő fejei” is legyenek egy-egy szakterületnek. A politikus hangsúlyozta, hogy ez nem egy árnyékkormány, mert pozíciót senkinek nem ígért.

Márki-Zay 20 fős élcsapata nem akárkikből áll. Mind közismert emberek. Anyagi támogatói között pedig két milliárdos vállalkozó található. Talán ők kapták a legnagyobb publicitást. Bojár Gábor elmondta, hogy Márki-Zaynak csak a gazdasági programját egy 14 főből álló tekintélyes közgazdász csapat írja.

Bojár Gábor a Forbes listáján a 48. leggazdagabb magyar. Becsült vagyona: 31,4 milliárd forint. A Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója. Eredeti végzettsége fizikus.

A másik milliárdos támogatója Márki-Zaynak Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa. Ő valószínűsíthetően azért csatlakozott a csapathoz, mert a kormány össztüzet zúdított rá. Büntetőeljárások, több milliárdos gazdasági büntetések, fenyegetések cége elvételéről szerepel a fegyvertárban. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) például a Nitrogénművek Vegyipari Zrt.-re és a kapcsolódó vállalkozásokra rekordösszegű, 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt. A vélhetően tehát politikai okból csatlakozó Bige korlátlan nagyságú anyagi támogatást ígért az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltjének.

Bige László üzletember, a Forbes listáján a 14. leggazdagabb magyar. Becsült vagyona: 92,2 milliárd forint. Érdekeltségei: a Nitrogénművek Zrt., az NZRTTRADE Kft., a Bige Holding Kft., a Nádudvari Agrokémiai Kft., a Péti Nitrokomplex Kft., a Bige Holding Genezis Kft.

Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke egyik legfontosabb embere Márki-Zay csapatának. Egyrészt, mert e szerepvállalása miatt máris elveszítette állását, miután munkaadóját a kormányoldalról megfenyegették, kénytelen-kelletlen lemondott. Másrészt, mert szaktudása megkérdőjelezhetetlen és üzleti kapcsolathálója felülmúlhatatlan. Valószínűleg ő az egyetlen az országban, aki képes lehetett megszervezni egy találkozót Márki-Zaynak Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával.

Király Júlia „Fidesz árva”, ugyanúgy, ahogy Márki-Zay Péter. Fidesz árva a pártközpont szakkifejezése, kicsit cinikusan így hívják azokat, akik maguktól, vagy kényszerből elhagyták a Fideszt és ellenzékiek lettek. Király Júlia a kilencvenes évek elején a Fidesz gazdaságpolitikai szakértője volt, később több kereskedelmi bankban vállalt vezető szerepet, a kétezres évek elején ő vezényelte le a Postabank privatizációját. 2007-2013 között a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és a Monetáris Tanács tagja volt, innen mandátuma lejárta előtt, néhány hónappal Matolcsy György kinevezése után, távozott, a K&H belga tulajdonosának, a brüsszeli székhelyű KBC Group igazgatóságába.

Klasszis Klub online találkozónk következő vendége Király Júlia lesz. Az élő, interaktív beszélgetésre 2021. december 16-án, csütörtökön 15:30 órakor kerül sor. A regisztrációval kapcsolatos további részleteket hamarosan közzétesszük.

Márki-Zay a Partizánnak elmondta, hogy csapatának kulcsszereplője Fleck Zoltán jogász, szociológus, aki felállított egy olyan közjogi tanácsadó testületet, amely az alkotmányos kérdésekkel és a közjogi átmenettel foglalkozik és amely egyfajta ellenzéki agytröszt csírája lehet a jövőben. Ennek az egyelőre anonim szereplőkből álló 8-9 fős társaságnak professzorok, volt miniszterek, alkotmányjogászok a tagjai.

Rajtuk kívül még a következő nevek ismertek Márki-Zay csapatából. Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke - gazdaság. Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője, olimpiai bajnok vízilabdázó – sportpolitika. Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa, háziorvos – egészségügy. Holoda Attila energetikai szakérő – energetika. Gyenes Szilárd, agrármérnök, Gödöllő volt alpolgármestere – agrárium.

További ellenzéki politikusok, akik Márki-Zay csapatának magjához tartoznak. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke, parlamenti frakcióvezetője. Jávor Benedek a Párbeszéd Magyarországért párt tagja, volt európai parlamenti képviselő. Szél Bernadett közgazdász, független országgyűlési képviselő és Schmuck Erzsébet közgazdász, környezetvédelmi aktivista, az LMP társelnöke.

Nem mindig volt ez így, de Márki-Zay-t ma már láthatólag egyáltalán nem becsüli le a Fidesz. A legkeményebb médiamunkásaikat küldték rá, akik sokszor nyomdafestéket nem tűrő módon támadják.

Márki-Zayt korábban fajsúlytalannak gondolták. Amikor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter emberével indult szembe az önkormányzati választásokon Hódmezővásárhely polgármesteri székéért, szinte kinevették. Az ős fideszes Hódmezővárhelyen esélytelennek tartották. Aztán jött a döbbenet. Márki-Zay győzött. Lázár János pedig bukott, és hatalmasat. Mennie kellett a Miniszterelnökség éléről. „Lázárnak nagy érdeme, hogy dinamizáltuk a kormány működését, de elvesztettük Hódmezővásárhelyt, amit most vissza kell szereznie” – mondta Orbán, aki ehhez sok sikert kívánt és búcsút intett egykori kedvencének.

Aztán jött a következő döbbenet. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választások esélyesének egyértelműen Karácsony Gergelyt tartotta a fideszes agytröszt. Minden csőből lőttek rá, amiből egy hatalmas mellé lett.

Karácsony visszalépett Márki-Zay javára. Ekkor egy hajtűkanyart kellett végrehajtania a fideszes médiamunkásoknak. Elhitetni az emberekkel, hogy Márki-Zay mögött is Gyurcsány áll. Ez egy elég hajmeresztő gondolat volt, hiszen a döntőben Dobrev Klára, Gyurcsány felesége harcolt Márki-Zay ellen. Vagyis azt kellett volna elhitetni, hogy Gyurcsány saját felesége ellen küzd. Azért megpróbálták.

Ez a szellemi zűrzavar valószínűleg már a szektás fideszeseknek is sok lehetett, mert az ellenzéki előválasztás döntőjére aktivitásuk érezhetően csökkent és nyert Márki-Zay, a MEGLEPETÉSEMBER.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.