<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Már a 2009-es tenderein is szabálytalankodott Orbán Viktor vejének volt cége, de a 2012-es és 2014-es körben találták az igazán súlyos trükközéseket.

43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. csalásgyanús üzlete miatt, írja a 24.hu. Mindez az OLAF az Európai Bizottságnak tett pénzügyi ajánlásából derül ki, melyet a magyar hatóságok is megkaptak.

Tiborcz István és Orbán Viktor (forrás: Facebook)

A miniszterelnöki vő a csalásellenes hivatal vizsgálata alapján a következőkben érintett:

  • közbeszerzési szabálytalanságok sora,
  • az eljárások manipulálása,
  • a résztvevők közötti összeférhetetlenség
  • és csalás gyanúja.

Az OLAF azért kezdett el vizsgálódni az Elios uniós közbeszerzései körül, mert „különböző forrásokból” kapott információik szerint a vállalat összejátszhatott egy mérnöki tanácsadó céggel, a Sistrade Kft.-vel. A Sistrade a projektek előkészítésén dolgozott az uniós támogatásokra jogosult önkormányzatoknak, az Elios nyert ezeken a pályázatokon, ő lett a munka kivitelezője is. A két cég közti közvetlen kapocs Hamar Endre, aki a kérdéses tenderek idején egyszerre volt mindkettőben tulajdonos.

A 24 egyik forrása szerint éppen ezért Hamarral vitetik majd el a balhét, bár a piacon úgy tudják, nem ő volt az ügyletek értelmi szerzője.

A csalás elleni hivatal a környezet és energia operatív program keretében megvalósított harmincöt közvilágítás-korszerűsítési projektet vizsgált, melyekben az Elios vagy fővállalkozóként vagy konzorciumi tagként szerepelt. Nyertek 2009 szeptemberében, 2012 decemberében és 2014 szeptemberében is. A 2009-es tendereknél az OLAF még csak szabálytalanságokat talált, például úgy változtatták meg a pályázati kiírást, hogy a többi indulónak nem szóltak róla, ám a helyzet később súlyosbodott, 2012-ben már alkalmatlan pályázatokat is befogadtak, és trükköztek a LED-lámpák élettartamának dokumentációjával is. Itt már konkrét "csalási sémát" említ az OLAF-jelentés a 24 szerint: a költségbecslést valótlan adatok alapján, mesterségesen felduzzasztották, a kiírást pedig úgy irányították, hogy az a kivitelező nyerjen, amelyik kapcsolatba hozható az önkormányzati tenderek tanácsadó cégével. A javasolt támogatásmegvonás megoszlása is erre rímel, a 2012-es és 2014-es projektek kapcsán kérnék vissza a teljes, 43,7 millió eurós összeg több mint 98 százalékát.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.