Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Már a 2009-es tenderein is szabálytalankodott Orbán Viktor vejének volt cége, de a 2012-es és 2014-es körben találták az igazán súlyos trükközéseket.

43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala a Tiborcz István egykori érdekeltsége, az Elios Innovatív Energetikai Zrt. csalásgyanús üzlete miatt, írja a 24.hu. Mindez az OLAF az Európai Bizottságnak tett pénzügyi ajánlásából derül ki, melyet a magyar hatóságok is megkaptak.

Tiborcz István és Orbán Viktor (forrás: Facebook)

A miniszterelnöki vő a csalásellenes hivatal vizsgálata alapján a következőkben érintett:

  • közbeszerzési szabálytalanságok sora,
  • az eljárások manipulálása,
  • a résztvevők közötti összeférhetetlenség
  • és csalás gyanúja.

Az OLAF azért kezdett el vizsgálódni az Elios uniós közbeszerzései körül, mert „különböző forrásokból” kapott információik szerint a vállalat összejátszhatott egy mérnöki tanácsadó céggel, a Sistrade Kft.-vel. A Sistrade a projektek előkészítésén dolgozott az uniós támogatásokra jogosult önkormányzatoknak, az Elios nyert ezeken a pályázatokon, ő lett a munka kivitelezője is. A két cég közti közvetlen kapocs Hamar Endre, aki a kérdéses tenderek idején egyszerre volt mindkettőben tulajdonos.

A 24 egyik forrása szerint éppen ezért Hamarral vitetik majd el a balhét, bár a piacon úgy tudják, nem ő volt az ügyletek értelmi szerzője.

A csalás elleni hivatal a környezet és energia operatív program keretében megvalósított harmincöt közvilágítás-korszerűsítési projektet vizsgált, melyekben az Elios vagy fővállalkozóként vagy konzorciumi tagként szerepelt. Nyertek 2009 szeptemberében, 2012 decemberében és 2014 szeptemberében is. A 2009-es tendereknél az OLAF még csak szabálytalanságokat talált, például úgy változtatták meg a pályázati kiírást, hogy a többi indulónak nem szóltak róla, ám a helyzet később súlyosbodott, 2012-ben már alkalmatlan pályázatokat is befogadtak, és trükköztek a LED-lámpák élettartamának dokumentációjával is. Itt már konkrét "csalási sémát" említ az OLAF-jelentés a 24 szerint: a költségbecslést valótlan adatok alapján, mesterségesen felduzzasztották, a kiírást pedig úgy irányították, hogy az a kivitelező nyerjen, amelyik kapcsolatba hozható az önkormányzati tenderek tanácsadó cégével. A javasolt támogatásmegvonás megoszlása is erre rímel, a 2012-es és 2014-es projektek kapcsán kérnék vissza a teljes, 43,7 millió eurós összeg több mint 98 százalékát.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.