<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Sajnos egy rosszul sikerült első benyomás után már igencsak nehéz új képet kialakítani magunkról, ezért inkább előzzük meg a bajt, és készüljünk fel tudatosan a közelgő találkozásra. Hogyan tehetjük meg mindezt, hogy pozitív véleményt alakítsunk ki a másik fél szemében? Mely tényezők tehetik tönkre az első találkozást? Alábbi cikkünkből kiderül!

1. Ápolatlan megjelenés

Legyen szó randiról vagy üzleti találkozóról, az ápoltság hiánya azonnal lerombolja az imidzsünket. Persze nem arról van szó, hogy milliós karóra vagy luxus ruházat nélkül esélyünk sincs labdába rúgni, de az alapvető higiénia roppant fontos minden esetben. Ugyanis az igénytelen, ápolatlan kinézet rengeteget elárul a másikról, hiszen azt jelzi, hogy az illető nem hajlandó időt és energiát fordítani a saját külsejére.

A tisztaság és az ápoltság tehát különösen fontos minden téren. Soha ne menjünk találkozóra gyűrött ruhában vagy egy edzésről érkezve teljesen leizzadtan. Ugyanilyen fontos a szájhigiénia is, hiszen a fogínysorvadás vagy a sárguló fogak látványa kártyavárként dönti romba a megítélésünket.

Szerencsére az előbb említett problémák kiküszöböléséhez csupán egy kis tudatosság szükséges. Ha egy hosszú nap után kell találkozóra mennünk, és már nincs időnk hazamenni átöltözni, vigyünk magunkkal váltóruhát. Ha pedig a fogainkat nem érezzük megfelelőnek, épp itt az ideje felkeresni egy fogorvost, aki mindent rendbe tesz a közelgő találkozó idejére.

2. Késés

A másikra várakozni rendkívül bosszantó dolog, hiszen nem csak a várakozás ideje telik lassan, de még úgy is érezhetjük, hogy a másik fél egyáltalán nem tiszteli az időnket. Már 5-10 percnyi késés is teljesen leírhat minket a másik szemében, és már azelőtt elkönyvelhetnek egy megbízhatatlan embernek, mielőtt személyesen megjelennénk a helyszínen.

Inkább érkezzünk 15 perccel hamarabb, minthogy egyetlen percet is késsünk a találkozóról. Ha a partnerünk előtt érkezünk a megbeszélt helyre, máris pozitív benyomást keltünk, hiszen jelezzük, hogy számunkra igenis fontos a találkozó, és mindent megtettünk, hogy időben ott legyünk.

3. Figyelemhiány

Ha a másik fél nem érzi rajtunk, hogy valóban érdekel minket a véleménye, pillanatok alatt kellemetlen hangulatúvá válhat a találkozó. Éppen ezért - még ha fáradtak is vagyunk - igyekezzünk kellően aktívan hozzáállni a beszélgetéshez, és kérdezzünk bátran a felhozott témákkal kapcsolatban.

Próbáljunk konkrétan reagálni a másik mondandójára, ne csak felületesen adjunk válaszokat folyamatos “igenezéssel” vagy még rosszabb esetben hümmögéssel. Ha valaki megtisztelt minket az idejével, az a minimum, hogy a találkozóra koncentráljunk, és ne a munkánkkal vagy a következő programunkkal törődjünk látványosan.

4. Nyers stílus

A közönséges beszédstílus poénként még működhet is egy régóta összeszokott baráti társaságban, de az első találkozáskor soha nem állja meg a helyét. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent a legválasztékosabban és a leglíraibbb módon kellene előadnunk, de mindenképpen kerüljük a csúnya beszédet vagy éppen a másokkal szembeni lekezelő hangnemet.

Először is hagyjunk időt megismerni a másik stílusát, hiszen lehet, hogy teljesen egy húron pendülünk vele, de az is lehet, hogy merőben más módon kommunikál az illető. Néhány találkozó után pedig már úgyis kiderül, hogy mennyire beszéljük a közös nyelvet.

5. Énközpontúság

Nincs rosszabb dolog annál, mint amikor a másik fél csupán önmagáról és a saját gondjairól vagy elképzeléseiről beszél. Ha folyton csak magunkra gondolunk, azt a másik fél azonnal érzékelni fogja, és minden bizonnyal nárcisztikus személyként fog elkönyvelni minket.

Tartsunk fenn egy egészséges egyensúlyt beszélgetőpartnerünkkel, hogy mind a ketten kifejthessük a gondolatainkat. Mindig hallgassuk végig türelmesen a másik szavait, és ne váltsunk témát anélkül, hogy reagálnánk a véleményére vagy felvetéseire. Így biztosak lehetünk abban, hogy nem egy egoista képében tűnünk majd fel, hanem valóban egy empatikus és figyelmes személy formájában keltünk első benyomást. Legyünk mindig őszinték, de figyeljünk a kulturált közlésmódra és a másik érzéseire.

A fenti 5 dolog kártyavárként döntheti romba a velünk szemben fenntartott pozitív illúziókat. Ha fontos találkozóra készülünk, tegyünk meg mindent a pozitív első benyomás megteremtése érdekében. Különösen figyeljünk a higinéiai és ápoltsági szempontokra, hiszen ezek azok a tényezők, amelyeken egy randi vagy éppen állásinterjú sikere is múlhat. Ne hagyjuk, hogy egy fogínysorvadás, gyűrött ruházat vagy éppen a figyelmetlenség tönkretegye a találkozónkat, inkább tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy a másik fél valóban jól érezze magát a társaságunkban!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.