2018. október 19. 11:19

A BKIK és az Országos Taxis Szövetség parlamenti képviselővel megerősítve száll szembe a hiénákkal.

Megelégelte az Országos Taxis Szövetség, hogy a piactisztító intézkedések, hatósági ellenőrzések ellenére még mindig jelen vannak az engedély nélküli személyszállító fuvarozók a budapesti piacon. Pár napja egy utast 54 ezer forintért vittek el a Keletitől, mindössze három utcányira. Az óra eleve 30 ezer forintról indult el, ráadásul a sofőr egy egy régi trükköt alkalmazva indonéz rúpiával adott vissza az utasnak, a bankó ugyanis nagyon hasonlít a magyar forintbankóhoz.

Zsabka Zsolt (forrás: blogstar.hu) Zsabka Zsolt (forrás: blogstar.hu)

Metál Zoltán, a szövetség elnöke szerint az ellenőrzések 3-4 százalékában tárnak fel súlyos cselekményeket a hatóságok. Az engedély nélkül fuvarozókkal szembeni fellépést az is megnehezíti, hogy nem vetik alá magukat az eljárásnak, ezért rendőrségi segítségre van szükség az esetek egy részében.

A Taxi Expo csütörtöki tájékoztatóján bejelentettek szerint a jövőben változás lesz ebben. A kezdeményezés mellé álló Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának vezetője, Zsabka Zsolt szerint a taxis világra vonatkozó szabályozások átfogalmazása lehet egy megoldás. Mint mondta, meg kell szüntetni a kiskapukat, ki kell venni a szabályozásokból, illetve át kell fogalmazni a nem egyértelmű részeket, amelyek jelenleg lehetőséget biztosítanak a szabályokat megsértőknek, hogy folytassák tevékenységüket. Például azáltal, hogy az engedélyük visszavonását követően átülnek egy másik autóba és újra fuvarért indulnak.

Metál Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóságok összehangolt munkájára is szükség van. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz például befutnak a fuvarral kapcsolatos elszámolások az online pénztárgépeken keresztül, de azt már nem nézik meg, hogy az abban szereplő tételek megfelelnek-e a hatályos szabályozásnak. Például az 54 ezres fuvarról ha befutna a számla online, azt nyugtázná az adóhivatal, mert a vállalkozó eleget tett törvényi kötelezettségének. Csak egy külön adóhatósági ellenőrzés keretében kerülhetne a figyelem középpontjába ez a számla.

A tájékoztatón elhangzott, hogy Bajkai István országgyűlési képviselő is a kezdeményezés mellé állt, a kamarának írt levelében a taxis szolgáltatást gyakran igénybe vevőként jelezte, hogy ismeri a problémát, és kész segíteni, számíthatnak rá a taxisok.

Bajkai fideszes képviselő, aki azzal került be korábban a hírekbe, hogy az Orbán-család tagjainak jogi képviseletét látta el bizonyos ügyekben.