2009. november 30. 09:06

A BP lett az év befektetője: a 93 millió eurós beruházással mintegy 1100 munkahelyet teremtő, budapesti szolgáltató központot létrehozó vállalat két kategóriában is győzelmet aratott. Az "Év befektetője" díjakat Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója 2009. november 27-én adta át a Parlamentben összesen hat kategóriában.

A díj célja, hogy elismerje azokat a vállalatokat, valamint az őket támogató szervezeteket és önkormányzatokat, amelyek az adott évben a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez és a foglalkoztatottság növeléséhez.

A szakmai zsűri a BP-t választotta az idei év legjelentősebb befektetésének és a legnagyobb regionális központot létrehozó vállalatnak is. A BP egyike a világ vezető olaj és földgáz cégeinek, amely naponta több millió ügyfelet szolgál ki a világ hat földrészén, több mint száz országban. A vállalat európai pénzügyi szolgáltatásainak központját telepíti Budapestre, innen végzi majd számviteli és üzleti szolgáltatásait.

Rétfalvi György, az ITD Hungary vezérigazgatója szerint a BP sikere jól szimbolizálja a válság hatására kialakult befektetői trendeket. "Idén nyerte el először szolgáltató központ az év legjelentősebb befektetése díjat. 2008-ban például a Mercedes lett e kategória győztese, és a korábbi években is rendre termelő beruházások arattak sikert. Az ITD Hungary tapasztalatai szerint a válság kifejezetten kedvezett Magyarországon a szolgáltató szektornak, hiszen hazánk versenyelőnyei hatványozottan megjelentek egy jóval költségérzékenyebb gazdasági környezetben" – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az "Év befektetője" díjat a gazdasági tárca és az ITD Hungary 2005-ben alapította, és idén további négy kategóriában választották meg 2009 legjelentősebb beruházásait.

"Az év legnagyobb újra beruházó vállalata" a TEVA lett, amely hazánkban 1995 óta van jelen. A generikus gyógyszerkészítmények piacának vezető szereplője három magyarországi telephelyén több mint kétezer főt foglalkoztat, s gyógyszerkészítményeket, valamint gyógyszerhatóanyagokat gyárt. A vállalat legújabb beruházása több mint ötven millió eurós befektetéssel egy gödöllői gyártóegység létrehozása, mellyel a gyógyszergyár több száz munkahelyet teremt. A beruházás részleteit a vállalat a közeljövőben ismerteti.

"Az év legtöbb munkahelyet teremtő vállalata" díjat a napelem paneleket gyártó, magyarországi beruházásával 2010 év végéig négyszáz új munkahelyet teremtő Sanyo Hungary Kft. nyerte. A dorogi üzemben mintegy 1200 fő foglalkoztatásával csúcstechnológiájú HIT napelem modulokat állít elő. Döntésénél a zsűri figyelembe vette a zöld technológiák elterjedésének kiemelt társadalmi és gazdasági szerepét. 

A "K+F együttműködésért" elismerést hagyományosan az a vállalat kapja, amely szorosan együttműködik egy egyetemmel vagy egy kutatóintézettel, közös projektekkel jelentősen hozzájárul a szervezet működési körülményeinek javításához. Idén a zsűri a Sanofi-Aventist választotta e kategória győztesének. A vállalat újpesti központjában mintegy kétszáz fő végez K+F tevékenységet, a létszám folyamatosan bővül, és egyre magasabb hozzáadott értékű tevékenységek kerülnek Magyarországra. A Budapesti Műszaki Egyetem és a Sanofi-Aventis idén stratégiai együttműködést kötött: a vállalat területén kihelyezett gyógyszeripari tanszék működik majd, valamint ösztöndíj- és gyakorlati lehetőségek is segítik a magyar gyógyszeripar ifjú tehetségeinek szakmai fejlődését.

A "Legjobb ipari park" címet a Debreceni Regionális Innovációs és Ipari Park kapta. A debreceni ipari park és az önkormányzat erőfeszítéseinek, valamint az adókedvezményeknek köszönhetően a válság ellenére 2008-2009-ben mintegy kétezer új munkahelyet hoztak létre olyan vállalkozások, mint a TEVA, a Richter Gedeon, a National Instruments, a T-Systems és a GEM.

MTI/Menedzsment Fórum