<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Gyors és átütő erejű reformokra van szükség: a változásokat már nem lehet fájdalommentesen levezényelni, mert a befektetők végleg elpártolhatnak Magyarországtól, derült ki egy befektetési helyzetet elemző konferencián kedden. Üzletemberek és pénzügyi szakértők szerint a külföldi invesztorokban még él korábbi jó hírünk, de hamarosan elfogyhat a türelem. A munka terheinek rövidtávú csökkentésére és oktatási reformra is szükség van, ráadásul a gazdasági élet szereplői úgy látják, hogy az adórendszer változtatásával az állam is jól járna. Mfor.hu tudósítás.

Menni vagy maradni? (Mfor-montázs)

"Nincs időnk a bársonyos reformokra, a fájdalommentes átalakítást korábban kellett volna kezdeni" - mondta a befektetési helyzetet elemző budapesti Nemzetközi Outsorcing Konferencián Takács János, a Magyar-Európai Üzleti Tanács (HEBC) elnöke.

Nem kívánságműsor

Véleménye szerint Magyarországot már most is csak részben korábbi jó hírneve miatt választják a multinacionális vállalatok, de a türelem véges. "Minden egyes negatív cikk egy külföldi lapban érezhetően rontja helyzetünket" - fogalmazott a szakember. Véleménye szerint csak úgy lehet változtatni ezen a helyzeten, ha a politika hozzáfog az adórendszer és az oktatás átalakításához.

"A politikusok sokszor azzal vágnak vissza az adócsökkentést sürgető felvetéseinkre, hogy mondjuk meg, honnan lehetne beszedni a nagy ellátórendszerek fenntartásához szükséges pénzt. Én erre azt mondom, hogy a munka adó- és járulékterheinek csökkentése nem kívánságműsor, ha meg akarjuk őrizni versenyképességünket. Erre szükség van. Az államháztartás egyensúlyához pedig költséget kell csökkenteni, ilyen egyszerű" - fogalmazott a HEBC elnöke.

Takács János szerint az oktatás átalakítása azért is elengedhetetlen, mert Magyarországon nemcsak az ingázási hajlandóság kicsi, hanem szakmai mobilitás sincs. "A képzett szakemberek egy része nem hajlandó fejleszteni tudását. Az oktatási reformnak egy újfajta szemléletet, a szintén sokat emlegetett élethosszig tartó tanulás kultúráját kell elterjesztenie" - mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ez aligha megy világos jövőkép és stratégia nélkül, ehhez azonban mihamarabb konszenzusra volna szükség.

Meg kell gondolni a költözést

László Csaba, a KPMG tanácsadó cég adópartnere, korábbi pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta: az adórendszer átalakításával az állam is jól járna, mert az itt befektető cégek nem vinnék ki jövedelmüket külföldre. A szakember az egyik legsúlyosabb hibának azt tartja, hogy a társadalombiztosítási terheknek nincs felső plafonja, ezért a nagy multinacionális cégek tőkejövedelemmé konvertálják a munkajövedelmet.

Kifejtette ugyanakkor, hogy az sem megoldás, ha minden cég úgy tesz, mintha Szlovákiába költözne - csak azért, mert ott kedvezőbbek az adófeltételek. "Az ilyen látszatköltözések kockázatosak, hiszen az adóhivatalok közötti együttműködés miatt hamar kiderül, hol is működik valójában a vállalat. Azt szoktam mondani az erre készülő ügyfeleinknek, hogy jól gondolják meg lépésüket, mert nem életszerű, ha valaki külföldre van bejelentve, de csak itthon mobilozik."

Véleménye szerint adóparadicsomokba olyan tevékenységeket érdemes kihelyezni, amelyek nem járnak tényleges anyag, illetve munkaerő-mozgatással. Tisztán adóelőnyért ritkán szoktak nagy mozgásokat végrehajtani a cégek, tehát a befektetők megtartására és új befektetők Magyarországra vonzására csak úgy érdemes stratégiát alkotni, ha más szempontokat is szem előtt tartunk, mint például a már említett oktatás vagy az infrastruktúra helyzetét.

LNG

Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.