2008. június 2. 16:09

Az osztrák OMV olaj- és gázipari vállalat is bekapcsolódna a horvát INA olajvállalat további privatizálásába: 14-19 százalékot venne készpénzért a horvát kormánytól, és szemet vetett az INA további hét százalékára is: ezek a részvények a horvát hadirokkant alap birtokában vannak, írta hétfőn az osztrák WirtschaftsBlatt című gazdasági lap, nevük elhallgatását kérő bennfenteseket idézve.

Korábbi hír szerint a horvát kormány az INA éppen 14 százalékától válna meg, de ezt a Molnak szánja.

Az újság kérdésére az OMV szóvivője nem cáfolta közvetlenül a cégéről szerzett értesülést, de megerősíteni csak azt volt hajlandó, hogy az OMV-nál "érdeklődéssel figyelik" az INA ügyében "jelenleg zajló folyamatot". Arra a kérdésre, hogy az OMV tárgyal-e a horvát kormánnyal, a szóvivő nem reagált.

A horvát kormány már tárgyal a Mollal arról, hogy a magyar olajipari vállalat növelhetné részesedését a horvát INA olajtársaságban, de a megbeszélések nagyon kezdeti szakaszban vannak, ősz előtt nemigen fejeződnek be, mondta egy nevének elhallgatását kérő horvát kormányilletékes pénteken a Reuters hírügynökségnek.

A megbeszélések arról folynak, hogy a horvát kormány, amely 44,84 százalékot birtokol az INA-ból, átadna 14 százaléknyi INA-részvényt a magyar olajtársaságnak, Mol-részvényekért cserébe, írta a Jutarnji List című horvát lap pénteken. Ezzel a Mol része 39 százalékra nőne az INA-ban, a horvát kormányé pedig 30,84 százalékra csökkenne.

A Horvátországban 50 százalékos piaci részesedéssel rendelkező, és a szomszédos Boszniában is egyre jobban terjeszkedő INA 25 százalék plusz egy részvénye jelenleg a Molé. Ezt a Mol 2003-ban vásárolta meg 505 millió dollárért. Az INA-ból további 17 százalékot decemberben kibocsátották a zágrábi és a londoni tőzsdén, 14 százaléka háborús veteránok birtokában van.

A horvát lap arról nem közölt értesülést, mennyit kaphatna a horvát kormány a Molból, amely az osztrák OMV olajtársaság ellenséges felvásárlási terveit igyekszik kivédeni. Ez (az ügylet) segíteni fogja a Molt, jól jön nekünk is, úgyhogy mindenki boldog lesz - idézte a horvát kormány illetékesét a Reuters.

A Molnál annyit mondtak a hírügynökségnek, hogy tárgyalások folynak a részvényesi megállapodás megújításáról, de egyelőre korai lenne találgatni, meddig tartanak az egyeztetések.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.