3p

A Magyar Nemzet szerint a vagyonkezelő új tulaja, Joseph Alexander Belle magyar származású, és több szállal kötődik a felcsúti polgármesterhez, aki a BIF-re feni a fogát.

Magyarok mozgathatják, és indíthatják Schmidték ellen a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. új tulajdonosát, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint Joseph Alexander Belle, svájci üzletember szerzett közel 33 százalékos tulajdonhányadot a BIF-ben múlt kedden, egy alig egy hónapja bejegyzett svájci vagyonkezelő cég, a BFIN Asset Management AG-n keresztül. A társaság Schmidték legnagyobb ellenlábasát, Nobilis Kristófot vásárolta ki, de vélhetően mástól is vettek papírokat, így válhattak a BIF első számú részvényesévé.

A BIF-ért már 2015 óta három üzleti kör csatázott, a korábbi FHB-vezér és tulajdonos Spéder Zoltán, Nobilis Kristóf, valamint Schmidt Mária és családja. A cég múlt kedden szokatlanul nagy, közel négymilliárd forintos forgalmat bonyolított le a budapesti értéktőzsdén, majd másnap a Schmidt család (maga a Terror Háza főigazgatója, illetve két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter) érdekeltségébe tartozó PIÓ-21 Kft. – valószínűleg még annak tudatában, hogy ők a legnagyobb tulajdonosok – kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a BIF valamennyi részvényére.

Schmidt Mária továbbra is vinné a BIF-et

Ekkor jött a képbe Belle és a BFIN AG, akik beelőzték Schmidtéket. A BFIN-ről egyelőre csak annyit tudni, hogy mindössze százezer frankos (28,7 millió forint) tőkével alapították, ami kevesebb, mint egy százaléka a most megszerzett BIF-részesedés értékének.

Belle-ről viszont tudható, hogy korábban Magyarországon is voltak érdekeltségei, és a régi cégpapírokból az is kiderül, hogy a férfi magyar származású: édesanyját Kőnig Veronikának hívták. A Magyar Nemzet szerint az egy évtizeddel ezelőtti itthoni üzletelése után is megmaradtak a magyar kapcsolatai, és azt is írják, hogy Belle folyékonyan beszél magyarul.

Belle a zürichi VT Wealth Management AG vagyonkezelő alapító elnökhelyettese, de az elmúlt néhány hétben két újabb cégben is megjelent vezetőként. Ezek közül az egyik neve alapján valószínűleg a VT Wealth leányvállalata, a másik pedig a már említett BFIN, amely azonban vélhetően szintén nem független az előbbi társaságtól. A BFIN tulajdonszerzése pillanatában elkezdett terjedni a pletyka, hogy a cég mögött magyar érdekeltségek vannak.

Hogy ki, azt pontosan még nem tudni, de a Napi.hu Bellét a VT Wealthben korábban feltűnő magyar üzletembereken keresztül összekötötte Böjthe Kálmánnal, aki egy időben a nemrégiben Mészáros Lőrinc tulajdonába került Opimus Nyrt. egyik legnagyobb részvényese volt. Ez még sovány, de Mészáros korábban is érdeklődött a BIF ingatlanvagyona iránt, így valószínűsíthető, hogy ő áll Belle és a BFIN mögött.

Schmidték ugyanakkor most pole pozícióban vannak a BIF-ben, ha Belle (és/vagy Mészáros) valóban hatékonyan fel akar lépni ellenük, nem lesz könnyű dolga. A felvásárlásra készülő PIÓ-21 Kft. saját 30 százalékos részesdésén túl valószínűleg számíthat az anno Spéder pakettjét megvásárló – és így jelenleg közel 17 százalékos tulajdonhányadot birtokló – Horváth László támogatására, mert Horváthnak közös cége van Ungár Anna férjével, Berecz Kristóffal, így vélhetően jó a kapcsolata a családdal. Emellett Ungár Péternek külön is van egy háromszázalékos pakettje, a három csomag így együttesen már közel 50 százalékot ad ki.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!