2017. május 8. 08:31

A Magyar Nemzet szerint a vagyonkezelő új tulaja, Joseph Alexander Belle magyar származású, és több szállal kötődik a felcsúti polgármesterhez, aki a BIF-re feni a fogát.

Magyarok mozgathatják, és indíthatják Schmidték ellen a Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. új tulajdonosát, írja a Magyar Nemzet.

A lap szerint Joseph Alexander Belle, svájci üzletember szerzett közel 33 százalékos tulajdonhányadot a BIF-ben múlt kedden, egy alig egy hónapja bejegyzett svájci vagyonkezelő cég, a BFIN Asset Management AG-n keresztül. A társaság Schmidték legnagyobb ellenlábasát, Nobilis Kristófot vásárolta ki, de vélhetően mástól is vettek papírokat, így válhattak a BIF első számú részvényesévé.

A BIF-ért már 2015 óta három üzleti kör csatázott, a korábbi FHB-vezér és tulajdonos Spéder Zoltán, Nobilis Kristóf, valamint Schmidt Mária és családja. A cég múlt kedden szokatlanul nagy, közel négymilliárd forintos forgalmat bonyolított le a budapesti értéktőzsdén, majd másnap a Schmidt család (maga a Terror Háza főigazgatója, illetve két gyermeke, Ungár Anna és Ungár Péter) érdekeltségébe tartozó PIÓ-21 Kft. – valószínűleg még annak tudatában, hogy ők a legnagyobb tulajdonosok – kötelező nyilvános vételi ajánlatot tett a BIF valamennyi részvényére.

Schmidt Mária továbbra is vinné a BIF-et

Ekkor jött a képbe Belle és a BFIN AG, akik beelőzték Schmidtéket. A BFIN-ről egyelőre csak annyit tudni, hogy mindössze százezer frankos (28,7 millió forint) tőkével alapították, ami kevesebb, mint egy százaléka a most megszerzett BIF-részesedés értékének.

Belle-ről viszont tudható, hogy korábban Magyarországon is voltak érdekeltségei, és a régi cégpapírokból az is kiderül, hogy a férfi magyar származású: édesanyját Kőnig Veronikának hívták. A Magyar Nemzet szerint az egy évtizeddel ezelőtti itthoni üzletelése után is megmaradtak a magyar kapcsolatai, és azt is írják, hogy Belle folyékonyan beszél magyarul.

Belle a zürichi VT Wealth Management AG vagyonkezelő alapító elnökhelyettese, de az elmúlt néhány hétben két újabb cégben is megjelent vezetőként. Ezek közül az egyik neve alapján valószínűleg a VT Wealth leányvállalata, a másik pedig a már említett BFIN, amely azonban vélhetően szintén nem független az előbbi társaságtól. A BFIN tulajdonszerzése pillanatában elkezdett terjedni a pletyka, hogy a cég mögött magyar érdekeltségek vannak.

Hogy ki, azt pontosan még nem tudni, de a Napi.hu Bellét a VT Wealthben korábban feltűnő magyar üzletembereken keresztül összekötötte Böjthe Kálmánnal, aki egy időben a nemrégiben Mészáros Lőrinc tulajdonába került Opimus Nyrt. egyik legnagyobb részvényese volt. Ez még sovány, de Mészáros korábban is érdeklődött a BIF ingatlanvagyona iránt, így valószínűsíthető, hogy ő áll Belle és a BFIN mögött.

Schmidték ugyanakkor most pole pozícióban vannak a BIF-ben, ha Belle (és/vagy Mészáros) valóban hatékonyan fel akar lépni ellenük, nem lesz könnyű dolga. A felvásárlásra készülő PIÓ-21 Kft. saját 30 százalékos részesdésén túl valószínűleg számíthat az anno Spéder pakettjét megvásárló – és így jelenleg közel 17 százalékos tulajdonhányadot birtokló – Horváth László támogatására, mert Horváthnak közös cége van Ungár Anna férjével, Berecz Kristóffal, így vélhetően jó a kapcsolata a családdal. Emellett Ungár Péternek külön is van egy háromszázalékos pakettje, a három csomag így együttesen már közel 50 százalékot ad ki.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.