3p

Hol éri a magyar gazdaságot a globális recesszió?
Lehet idén is költségvetési osztogatás? Bóvliba vágják Magyarországot?

Online Klasszis Klub élőben László Csabával!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. május 7. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Gundel ma is fogalom. Neve szerte a világon az elegáns környezetben elköltött, hiánytalan kiszolgálás keretében feltálalt ételeket és italokat jelenti. Az mfor.hu "Békeidők pénzügyei" sorozatában most azt eleveníti fel, ki alapozta meg e kiváló vendéglő hírét...

Úton a nemzetközi hírnév felé. Galéria a Gundel-étteremről!

A Gundel-esküvő

Gundel Károly 1910-ben vette át az alapítótól a vendéglőt. A nevét fogalommá változtató férfi édesapja, János 1857-ben, tizenhárom esztendősen, zsebében harminc márkával indult el a bajorországi Ansbachból, hogy szerencsét próbáljon Budapesten. Munkáját mint borfiú kezdte. Éles eszű fiatalember lehetett, hisz húsz éves korára már öt nyelven beszélt.

Gundel János a kiegyezés után két esztendővel vette feleségül az Arany Sas tulajdonosának unokahúgát, Kommer Annát. Fia, Károly az édesapja által 1899-től 1904-ig bérelt István Főherczegben lépett a vendéglátás rögös útjára. Mint pikoló és kenyeresfiú kezdte, majd végighaladva a szakma lépcsőfokain, a tátralomnici Palace szálló vezetőjeként dolgozott.

Amikor 1910-ben átvette a Wampeticset, úgy döntött, a kissé megkopott vendéglőt ismét régi rangjára emeli. Jó reklámszakemberként a helyiséget magáról nevezte el, mesterszakácsokat, zenészeket és énekeseket szerződtetett, de idővel egy egész szimfonikus zenekart és egy operaegyüttest is hozatott. Így a nagyérdemű fülbemászó muzsika hangjai mellett költhette el ebédjét, vacsoráját.

A két háború között a Gundel nemzetközi hírnévre tett szert. Amikor 1937-ben az olasz király, Viktor Emmanuel hazánkba látogatott, a kormány a Gundelt bízta meg a székesfehérvári bankett megrendezésével. Az 1939. évi New York-i világkiállítás alkalmával a New York Times publicistája pedig e sorokat vetette papírra: "A Gundel-vendéglő jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista-prospektus."

Gundel Károly tudását számos könyv tanúsítja. Tanácsaival segítette Karinthy Frigyes "Vendéget látni, vendégül látni" című művének születését. Világnyelveken megírt kiadványai és cikkei nagyban hozzájárultak a szerző és a magyar vendéglátás hírnevének öregbítéséhez. Számos ételkreációja ismert, melyek közül a leghíresebb a róla elnevezett palacsinta.

A vendéglő a második világháborúban súlyos károkat szenvedett. A világégés után a konyha beindítása nehezen ment, kezdetben még a legegyszerűbb alapanyagok is hiányoztak. Ám néhány hónap múlva már magára talált az intézmény, s ismét népszerű célpontja lett a főváros élni akaró polgárságának. Többek közt a hazánkban tartózkodó Szövetséges Ellenőrző Bizottság tagjai is ide jártak enni. A vendéglőt végül 1947-ben államosították...

Lázin Miklós András

Menendzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!