3p

Havi 300 ezer forint az ösztöndíj.

Tele van MNB-s dolgozókkal, a jegybankos alapítványokhoz köthető emberekkel és MKB bankosokkal a pécsi Földtudományok Doktori Iskola nevű képzés, melyet MNB-s alapítványok pénzelnek, mutatott rá a 24.hu.

Az alapítványok pénze bizonyítottan közpénz, tehát a jegybanki alapítványok adófizetői pénzeket biztosítanak  olyanoknak, akik hozzájuk vagy épp a jegybankhoz köthetők. Az ösztöndíj fejenkénti havi 300 ezer forint, mely a félévek időszakára jár, így egy évben tízszer 300 ezer forintot zsebelhetnek be a kedvezményezettek.

A 24.hu-nak nagyjából másfél tucat MNB-s alkalmazottat sikerült azonosítania a szóban forgó doktori iskola hallgatói között, akik karrierjük eddigi szakterületei egyébként javarészt nem is esnek közel a geopolitikai iskola profiljához.

Köztük van a jegybank – holtversenyben – második legjobban fizetett tisztségviselője, Palotai Dániel is. Palotai az MNB egyik ügyvezető igazgatója havi bruttó 4,95 millió forintot keres, és az egyik jegybanki alapítvány, a PADOC felügyelőbizottsági tagja. A jegybank nem válaszolt a lap kérdéseire, így nem tudni biztosan, Palotai megkapja-e az ösztöndíjat, de valószínű.

Ott van Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének korábbi vezetője, aki most a nemzetközi kapcsolatok igazgatóságot irányítja az MNB-ben, emellett az egyik jegybanki alapítvány, a PADI felügyelőbizottságának tagja.

Egy volt rendőrkapitány, Kohári Péter is ott van a geopolitikával foglalkozó doktori iskola hallgatói között, így nagy eséllyel ösztöndíjat is kap. Ő csaknem három és fél évet töltött a Matolcsy-féle jegybankban a bankbiztonsági területen vezetőként, idén év elejétől pedig a bedőlt devizahitelesek ingatlanjait megvásároló, majd a volt tulajdonosoknak szerény bérleti díj fejében kiadó Nemzeti Eszközkezelő biztonsági igazgatója.

Csizmadia Norbert is a társaság tagja. Őt is a minisztériumból hozta magával az MNB-be Matolcsy, gazdaságstratégiáért felelős ügyvezető volt a jegybankban a tavalyi év közepéig, hozzá tartoztak a jegybanki alapítványok. Most a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kuratóriumának az elnöke, és további két jegybanki alapítvány (a PADOC és a PADMA) kuratóriumában is tag. A kuratórium az alapítvány legfőbb döntéshozó, ügyvezető szerve. Csizmadia e három posztjáért több mint havi bruttó 2,1 millió forint illeti meg, ehhez jöhet a doktori iskolából még havi 300 ezer forint (adómentes) ösztöndíj. Szép csavar, emeljük is ki:

a geopolitika, tehát a doktori iskola profiljába vágó terület kutatására létrehozott jegybanki alapítvány vezetője, Csizmadia most a geopolitikai doktori iskola hallgatója.

Egyébként épp a Pageo volt a motorja annak, hogy a jegybanki alapítványok összefogtak a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával, és meghirdették a 2015-ben alapított Geopolitikai Doktori Programot. Ennek keretében a jegybanki alapítványok biztosítják a tekintélyes összegű ösztöndíj fedezetét.

Azt nem tudni pontosan, hogy a fent említettek kapnak-e ösztöndíjat, de gyaníthatóan igen, még ha nem is mindegyikük.

Mint ismert, Matolcsy barátnője, Vajda Zita is erre a képzésre járt, valamint Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és felesége is itt tanul.

További nevek és izgalmas részletek a 24.hu-n.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!