2017. július 18. 08:31

Havi 300 ezer forint az ösztöndíj.

Tele van MNB-s dolgozókkal, a jegybankos alapítványokhoz köthető emberekkel és MKB bankosokkal a pécsi Földtudományok Doktori Iskola nevű képzés, melyet MNB-s alapítványok pénzelnek, mutatott rá a 24.hu.

Az alapítványok pénze bizonyítottan közpénz, tehát a jegybanki alapítványok adófizetői pénzeket biztosítanak  olyanoknak, akik hozzájuk vagy épp a jegybankhoz köthetők. Az ösztöndíj fejenkénti havi 300 ezer forint, mely a félévek időszakára jár, így egy évben tízszer 300 ezer forintot zsebelhetnek be a kedvezményezettek.

A 24.hu-nak nagyjából másfél tucat MNB-s alkalmazottat sikerült azonosítania a szóban forgó doktori iskola hallgatói között, akik karrierjük eddigi szakterületei egyébként javarészt nem is esnek közel a geopolitikai iskola profiljához.

Köztük van a jegybank – holtversenyben – második legjobban fizetett tisztségviselője, Palotai Dániel is. Palotai az MNB egyik ügyvezető igazgatója havi bruttó 4,95 millió forintot keres, és az egyik jegybanki alapítvány, a PADOC felügyelőbizottsági tagja. A jegybank nem válaszolt a lap kérdéseire, így nem tudni biztosan, Palotai megkapja-e az ösztöndíjat, de valószínű.

Ott van Horváth Marcell, Matolcsy elnöki kabinetjének korábbi vezetője, aki most a nemzetközi kapcsolatok igazgatóságot irányítja az MNB-ben, emellett az egyik jegybanki alapítvány, a PADI felügyelőbizottságának tagja.

Egy volt rendőrkapitány, Kohári Péter is ott van a geopolitikával foglalkozó doktori iskola hallgatói között, így nagy eséllyel ösztöndíjat is kap. Ő csaknem három és fél évet töltött a Matolcsy-féle jegybankban a bankbiztonsági területen vezetőként, idén év elejétől pedig a bedőlt devizahitelesek ingatlanjait megvásároló, majd a volt tulajdonosoknak szerény bérleti díj fejében kiadó Nemzeti Eszközkezelő biztonsági igazgatója.

Csizmadia Norbert is a társaság tagja. Őt is a minisztériumból hozta magával az MNB-be Matolcsy, gazdaságstratégiáért felelős ügyvezető volt a jegybankban a tavalyi év közepéig, hozzá tartoztak a jegybanki alapítványok. Most a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (Pageo) kuratóriumának az elnöke, és további két jegybanki alapítvány (a PADOC és a PADMA) kuratóriumában is tag. A kuratórium az alapítvány legfőbb döntéshozó, ügyvezető szerve. Csizmadia e három posztjáért több mint havi bruttó 2,1 millió forint illeti meg, ehhez jöhet a doktori iskolából még havi 300 ezer forint (adómentes) ösztöndíj. Szép csavar, emeljük is ki:

a geopolitika, tehát a doktori iskola profiljába vágó terület kutatására létrehozott jegybanki alapítvány vezetője, Csizmadia most a geopolitikai doktori iskola hallgatója.

Egyébként épp a Pageo volt a motorja annak, hogy a jegybanki alapítványok összefogtak a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolájával, és meghirdették a 2015-ben alapított Geopolitikai Doktori Programot. Ennek keretében a jegybanki alapítványok biztosítják a tekintélyes összegű ösztöndíj fedezetét.

Azt nem tudni pontosan, hogy a fent említettek kapnak-e ösztöndíjat, de gyaníthatóan igen, még ha nem is mindegyikük.

Mint ismert, Matolcsy barátnője, Vajda Zita is erre a képzésre járt, valamint Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója és felesége is itt tanul.

További nevek és izgalmas részletek a 24.hu-n.

mfor.hu