<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

A keresőmarketingben használt fogalmak tisztázása után érthető meg, miért is harcol annyira egymással a Google és az Etarget. Előbbi a keresőhirdetési, utóbbi pedig a tartalomhálózati hirdetési piacot vezeti, bár nemrég a Google a tartalmi területen is előretört, és kisöpörte az Etargetet a Sanoma érdekeltségű lapokból. Mfor.hu háttér.

Véges a keresőhirdetések helye

Bár az mfor.hu is többször írt már a keresőmarketingről, és szakmai körökben is egyre felkapottabb ez a kifejezés, sokan még keverik a keresőhirdetést a tartalmi oldalakon megjelenő reklámokkal.

Lesson1

Érdemes tehát két fő csoportra bontani a keresőmarketing eszközeit: fizetős és nem fizetős részre. Előbbi kattintás alapú fizetéssel (PPC) működik, és a hirdetések keresőoldalakon felül vagy jobb oldalt, „szponzorált linkek” címszó alatt jelennek meg. Ezzel szemben a tartalomhálózati kampány, a nevéből adódóan tartalmi oldalakon jelenik meg, önálló boxokban. A keresőoptimalizáció (SEO) pedig egy fejlesztői és szövegírói munkát igénylő módszer, mely azt segíti elő, hogy az adott honlap minél feljebb jelenjen meg a keresés eredményeként. Tehát, aki nincs tisztában ezekkel a fogalmakkal ne érezze magát kényelmetlenül: még a szakma is keveri a kifejezéseket, és most sajátítja el a módszereket.

Vándor Eszter, az Arcus Search, senior SEM (Search Engine Marketing) tanácsadója szerint az elsajátítás kicsit nehézkesen megy. Alapvető probléma például, hogy a marketingesek vagy éppen a kis- és középvállalkozások vezetői hirdetésük megfogalmazásakor nem tesznek különbséget aközött, hogy keresőkben vagy tartalmi oldalakon megjelenő hirdetést készítenek-e, hiszen az a néhány sor, ami a boxban megjelenik teljesen más motivációjú emberek szeme elé kerül az egyik és a másik közegben.

Minden egy jó szófordulaton múlik

A keresőben nyilván mindenki nyitottabb, hiszen amúgy is a témában igyekszik információhoz jutni. Ezzel szemben a tartalmi oldalakon a reklámok iránt kevésbé érdeklődő emberek böngésznek, akik figyelmére csak néhány nagyon ügyesen kiválasztott szóval lehet lecsapni. „Sokan, akik beállítják a keresőhirdetésüket nem foglalkoznak azzal, hogy az a tartalmi oldalon is megállja-e a helyét, pedig sok esetben ott is megjelenik a szöveg, így teljesen kárba vész ez a lehetőség” – fogalmazta meg kritikáját Vándor Eszter. Jobban át kellene látni, és átgondoltabban előkészíteni a hirdetést ahhoz, hogy az még hatékonyabb legyen, ugyanis amellett, hogy kereséskor természetesen mindenki nyitott a szponzorált linkekre is, a tartalmi oldalakon mégis csak lényegesen több időt töltenek el az internetezők.

A legjobb helyek beteltek

A másik oka annak, hogy oda kell figyelni a tartalomhálózati hirdetésekre az az, hogy a keresőfelületek száma véges, és a legtöbb szektor már felfedezte magának ezt a lehetőséget. Az ingatlan, pénzügyi, szállodaipari, utazási ágazat már évek óta masszívan jelen van a keresőoldalak tetején, és néhány cég kitölti azt a 6-8 helyet, miközben jelentkezők lennének bőven. Az említett, intenzíven kommunikáló szférában körülbelül 30-50 cég még biztosan azon van, hogy bekerüljön a szponzorált linkek közé. Csak pénz kérdése, de természetesen minél többen akarnak odajutni, annál több pénz kérdése.

Hadviselés a tartalmi fronton

Ezek után nem csoda, ha a tartalmi oldalakon is kiélesedik a verseny. Etéren az Etarget egyeduralma jellemzi a piacot, és a Google elsősorban a saját keresőjén megjelenő hirdetésekre koncentrált, míg tavaly év végén nemzetközi szinten alá nem írták a Sanomával azt a megállapodást, aminek értelmében az Etarget kiszorult a Sanoma érdekeltségébe tartozó online lapok felületéről. A Startlap is a Google-re viszi a keresőket, ezzel gyengítve, de nem átvéve az Etarget vezető pozícióját. Emellett a Sanoma által működtetett Tango kereső is megszűnt, ahol viszont az Etarget hirdetései futottak, ez szintén érvágás a tartalomhálózati hirdetési piacvezetőnek.

Kálmán Tamás, az Etarget regionális vezetője szerint a keresési piacon nem lehet labdába rúgni a Google mellett, de a tartalmi hálózatot továbbra is fejleszti cége. „Nemrég megszereztük a Gportalt, és az Vg.hu-t, tehát igyekszünk pótolni a Sanoma okozta veszteséget.”

A „ki ér oda előbb” verseny 2005-2006 környékén lezárult, nagyjából leosztotta a piacot a két szolgáltató, nagyobb változások elsősorban nemzetközi szinten történhetnek, melyekkel sokszor egyet sem értenek az itthoni képviselők. Kálmán Tamás nem számít arra, hogy a Google ismét felveszi a kesztyűt, és egyesével keresi meg az Etargettel szerződésben álló komolyabb lapokat.

Gábor Fanni

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.