TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. augusztus 18. 11:28

A 3-as metró állomásainak felújításának kálváriája újabb fejezethez érkezett el. Úgy tűnik, a BKK-nak nincs annyi pénze, amennyiért meg tudnák csinálni a déli és középső szakasz felújítását.

Nem elég a rendelkezésre álló anyagi forrás, ezért eredménytelennek nyilvánította a Budapesti Közlekedési Zrt. a 3-as metró középső és déli szakaszának állomásaira kiírt közbeszerzési eljárást - találtunk rá a hatóság honlapján az összefoglaló dokumentumokra, mely alapján pár napon belül a hivatalos hirdetmény is megjelenik majd a közbeszerzési értesítőben.

A középső szakasz a Nagyvárad tér és a Lehet tér állomások közötti szakaszt foglalta magába, ahol az állomások felújítási munkái mellett többek között lifteket is be kellett volna építeni és cserélték volna a mozgólépcsőket is. Az eljárás során 4 cég adott be pályázatot:

  • a Swietelsky Magyarország Kft. 59,6 milliárdért csinálta volna meg a munkákat,
  • az SDD Konzorcium 63,9 milliárdos,
  • a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. 63,3,
  • és a Magyar Bau Holding 61 milliárdos ajánlatot nyújtott be.

Közülük is a Swietelsky lehetett volna a nyertes, mint a legalacsonyabb ajánlatot tevő, a gond viszont az, az eljárást eredménytelennek nyilvánította a BKK, mivel a szerződéskötéshez nem áll rendelkezésre elegendő fedezet.

Ugyanez a helyzet alakult ki a metró déli szakaszára kiírt eljárás során, ami a Kőbánya-Kispest és Népliget állomások közötti rész felújítására vonatkozott. Mivel nem elegendő a rendelkezésre álló fedezet, a szerződéskötés ebben az esetben is meghiúsult, az eljárás eredménytelen lett.

(Fotó: MTI)

Ajánlatokat ugyanazok a cégek nyújtottak be erre a munkára is, mint a középső szakasz esetében:

  • a Swietelsky 20,3 milliárd,
  • az SDD Konzorcium 24 milliárd,
  • a Magyar Bau Holding Zrt. 21 milliárd,
  • a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. pedig 23,9 milliárd forintért csinálta volna meg a munkát.

A fentiek alapján a BKK ebben az esetben is a Swietelsky-vel szerződhetett volna, ha lenne 20,3 milliárd forintja a munkákra.

Az elmúlt napokban derült ki, hogy a 3-as metró északi szakaszának felújítási munkáit a Strabag nyerte el nem sokkal több, mint 24 milliárd forintos vállalási árral.

Székely Sarolta
mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.