2011. április 8. 11:57

Több mint fél évtizedes tárgyalássorozatot követően hivatalosan is megkezdődtek a sanghaji Disneyland építkezési munkálatai pénteken. A hírt Jü Csengseng (Yu Zhengsheng), a Kínai Kommunista Párt egyik prominense jelentette be, a délelőtt megtartott ceremónián Bob Iger, a Walt Disney Co. vezérigazgatója is részt vett.

Az eseményt az érintett felek hosszas titkolózása előzte meg, bár a helyi és nemzetközi sajtóorgánumok hetek óta aktívan cikkeztek a témáról. A floridai Disney és a kínai kormány 2005 óta egyezkedett az élménypark létrehozásáról, a szerződést végül 2010 novemberében írták alá. A megegyezés értelmében a létesítmény többségi tulajdonosa 57 százalékkal a kormányzati tulajdonban lévő Shanghai Shendi Group lesz, s a működtetésért is ez a vállalat felel, a Disney pedig a fennmaradó 43 százalékot birtokolja majd (ugyanez az arány a hongkongi Disneyland esetében is), a menedzsmentet illető feladatokat egy vegyesvállalat látja el. Az amerikai óriásnak a tokiói és a hongkongi mellett ez lesz a harmadik élményparkja az ázsiai kontinensen, Európában egy, az Egyesült Államok területén két park található.

A munkálatok pénteken kezdődő első fázisa 1,5 négyzetmérföldnyi területen a kiegészítő létesítmények: egy tó, két hotel és számos parkoló felépítését foglalja magában és összességében 4,4 milliárd jüan-ba (124,4 milliárd forint) kerül majd. A központi park költségeit Han Cseng (Han Zheng) sanghaji polgármester márciusban 24,4 milliárd jüan-ra (689,8 milliárd forint) becsülte, s ha a városvezető számításai helyesek, ez lesz az elmúlt évek egyik legnagyobb külföldi beruházása az országban. Az építkezés öt éven belül fejeződhet be, a kivitelezés teljes összegéről a felek mindeddig hivatalosan nem nyilatkoztak. A Sanghaj keleti részén, Pudong városrészben helyet kapó, a Magic Kingdom varázslatos birodalmát központi témájául kapó élménypark köré egy 1730 hektáros turistaövezetet is terveztek, s az odajutást segítendő a helyi vezetés szeptemberben kezdi egy, közvetlenül a Disneylandbe vezető 9,2 kilométer hosszú metróvonal építését összesen négy milliárd jüannak (113,1 milliárd forint) megfelelő összegért.

A sanghaji városi önkormányzat a megnyitást követő első évben 7,3 millió látogatóra számít, javarészt a várostól öt órán belüli távolságban lévő 80 milliós agglomerációból.

MTI