Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Margitszigeti ásványvíz palackozásának újraindításáról szándéknyilatkozatot írt alá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. kedden Budapesten.

Haranghy Csaba, a vízművek vezérigazgatója az aláírás alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta: az együttműködés első ütemében egy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek a felek. Ebben megvizsgálják a margitszigeti üzem újraindításának lehetőségeit, és egyebek közt a környezetterheléssel, finanszírozással kapcsolatos kérdéseket.

Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos ügyvezetője kifejtette: egy modern üzem létrehozása a cél, vegyes vállalati formában. Hozzátette, hogy látvány palackozót szeretnének létrehozni a nézelődők számára és ivókutakat is terveznek.

A tervezett együttműködés és beruházás részleteiről egyelőre nem nyilatkoztak a felek, hangsúlyozták, hogy egyelőre a szándékot foglalták írásba, a részleteket megvalósíthatósági tanulmányban dolgozzák ki.

Haranghy Csaba elmondta, hogy a vízművek felhívásban keresett szakmai partnert, és több fordulós tárgyalásokon választotta ki a kft.-t. Hozzátette, mindkét fél hosszú távú együttműködésben érdekelt. A finanszírozásra vonatkozó kérdésre válaszolva nem zárta ki uniós források felhasználását, amennyiben erre lehetőség lesz.

Balogh Levente a beruházás nagyságrendjére vonatkozó kérdésre annyit mondott, hogy a legkisebb palackozó üzem költsége 2-3 millió eurótól indul. Hozzáfűzte: a margitszigeti üzem újraindításának költségeit egyelőre nem lehet megbecsülni, előbb fel kell mérni az üzem és a kutak állapotát.

A Margitszigeten található üzemnél lévő vízforrás az egyik legismertebbnek számít Magyarországon, amelynek feltárását József főherceg kezdeményezte 1866-ban. A sziget az 1900-as évek elején a főváros tulajdonába került, a palackozást pedig a Fővárosi Ásványvíz Vállalat vette át. Az államosítás után az üzemet összevonták a jéggyárral, így az immár Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat forgalmazta 1968-tól a Margitszigeti Kristályvizet. 2010. januártól az időközben Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt.-re átkeresztelt cég a termelést a területen felfüggesztette, így a margitszigeti üzem azóta kihasználatlanul áll.

A Szentkirályi Ásványvíz Kft. 1993 óta forgalmazza a Szentkirályi ásványvizet. A cég 2012-ben 6,9 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 6,05 milliárd forint után. 2013-ban az előző évit 17 százalékkal meghaladó árbevételt tervez. A Szentkirályi-csoport a gyerekpezsgőket forgalmazó Vitapress Kft.-vel együtt 7,9 milliárd forint árbevételre tett szert tavaly, az idén pedig forgalma várhatóan 8,5-9 milliárd forintot ér el.

A Fővárosi Vízművek Zrt. a főváros egész területén és több mint 20 Budapest környéki településen, összesen 2 milliót is meghaladó lakost lát el ivóvízzel. Kútjai naponta összesen 1 millió 200 ezer köbméter ivóvíz kitermelését és továbbítását teszik lehetővé, mintegy 700 ezer köbméterrel többet, mint amennyit Budapest lakossága egy átlagos napon elfogyaszt.
 

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.