Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Várhatóan nem csökken a mintegy 4,2 milliós ketreces tojótyúkállomány Magyarországon jövőre, a gazdák több mint 90 százaléka július 31-éig belevágott a ketreces férőhelyek EU-előírások szerinti bővítésébe – mondta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke, a Csaba-táj Zrt. vezérigazgatója.

A tojótyúkoknak az EU januártól hatályos egységes előírásai szerint egyenként 750 négyzetcentiméter helyet kell biztosítani, a többszörösére kell növelni a jelenlegi helyeket – emlékeztetett az elnök. Kiemelte: Magyarországnak sikerült korrigálnia lemaradását a tojótyúktartási technológiaváltásban a későbbi teljesítési határidőnek és a brüsszeli ágazati támogatási rendszernek köszönhetően.

Végh László elmondta: a hazai tojástermelőknek nagy segítséget jelentett, hogy hárommilliárd forint vissza nem térítendő brüsszeli pályázati keret állt rendelkezésre, a technológiaváltás költségeihez 55-60 százalékos támogatásra lehetett pályázni. A ketrecek átalakítási költsége tojótyúk-férőhelyenként 3-7 ezer forint.

Jelezte: az átállás folyamatos, a telepek minősítését és a működési engedélyt a megyei kormányhivatalok nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági hivatalai december 31-éig adják ki. Január 1-jétől az új feltételeket nem teljesítő termelők csak ipari feldolgozásra értékesíthetik a megtermelt tojást - tette hozzá Végh László.

Magyarországon 2011 decemberében 410 tojástermelő telep működött, közülük a tojásszövetség és a Vidékfejlesztési Minisztérium felmérése szerint 103 termelő akkor még úgy nyilatkozott, hogy anyagi okok miatt nem tudja teljesíteni az új ketreces tartástechnológiai előírásokat, és felhagy a termeléssel. Júliusra változott a beruházási szándék, és szinte mindenki folytatja a tojástermelést. A gazdaságok mintegy fele már átállt az új tartástechnológiára, a másik fele a mélyalmos tartást választotta, így minden esély adott arra, hogy megmarad a négymillió feletti tojóhibrid-állomány Magyarországon az átállás után - magyarázta Végh László.

A Csaba-táj Zrt. Békés megye legnagyobb tojástermelő agrárvállalkozása, 150 ezer a tojóhibridet tart. A társaság évente 40 millió tojást állít elő. Éves árbevétele 1,6 milliárd forint, ebből a tojástermelő ágazat bevétele 600 millió forint. Az agrárvállalkozás 2011 novemberében állt át az egységes tojóhibrid-tartási technológiára, 550 millió forintos beruházással.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.