<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Garantiqua Hitelgarancia Zrt. kétszer olyan nagy mértékben növelte a hitelgarancia állományát, mint ahogy a kisvállalkozások összes hitele nőtt. A szervezet azonban további növekedést céloz meg, ahogy a mögötte álló miniszter és az MNB is. A Privátbankár.hu cikke.

Az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaállománya tavaly 707 milliárd forint fölé nőtt, ami 137 milliárd forintos, 24 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – jelentették be ma. Eközben a kis– és középvállalkozások teljes hitelállománya csak 12 százalékkal nőtt.

Ez a Garantiqa-nál több mint 900 milliárd forintnyi hitelállományt jelent, 40 ezer hazai vállalkozásnak. Minden ötödik, a kkv-knak nyújtott hitelhez a Garantiqua kezességvállalása kapcsolódott.

Idézték a GKI Gazdaságkutató elemzését, amely szerint az ország gazdasági növekedése tavaly 0,37 százalékkal lett volna alacsonyabb a Garantiqa utóbbi nyolc éves tevékenysége nélkül.

Garancia nélkül nehéz

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter szerint az MFB-csoport tagjai szignifikánsan hozzájárultak a gazdasági növekedéshez. Ehhez mindenképpen szükséges volt a vállalati hitelállományok növekedése, amiben a csoportnak nagy szerepe van. Mindez a  multiplikátor-hatásokon keresztül a teljes gazdaságra kifejti pozitív hatásait.

Sok vállalkozás életét a fedezet és a saját forrás hiánya befolyásolja, sok mikrovállalkozás csak garancia-szervezetek segítségével tud forrásokhoz jutni. A Garantiqa által vállalt kezesség 80 százaléka a mikrovállalkozásokhoz kapcsolódik.
 

Európai toplista

Már most vizsgálják, hogy a következő EU-s fejlesztési ciklusban milyen változások lehetnek a garancia-vállalások terén. Az új hitel-és garanciatermékek lehetnek azok, amelyekkel meg lehet tolni a gazdaság szekerét, nemcsak hazai forrásból – mondta el a miniszter.

A Garantiqua fennállásának legsikeresebb évét zárta 2018-ban – értékelte a miniszter. Ebben három szereplő együttműködésére volt szükség, ezek a kormány, az MNB és a Garantiqa. A Garantiqua a GDP-hez viszonyított garanciaállomány területén – ami 1,9 százalék volt – a top háromban van Európában – hangzott el.

Idén jön igazán a fordított eljárás

A miniszter dicsérte a fordított eljárást, amelynek során a Garantiqa a mikrovállalkozásokat előzetesen minősíti. Majd kiállít egy kezességvállalási szándéklevelet, amelyek birtokában a vállalkozók könnyebben felkereshetik a bankot, a hitelkérelmet magabiztosabban beadhatják.

A Garantiqa számokban (forrás: Garantiqa)

Az eddigi 13 milliárd forintos, 314 vállalkozást érintő “pilot fázis” után az idén 25 ezer vállalkozás vehet részt ebben a programban. Ezen vállalkozások többsége a hitelkérelem beadásáig sem jutott volna el – mondta a miniszter.

Teljes digitalizáció felé

A gazdaságvédelmi akcióterv része a Garantiqa tízmilliárd forintos tőkeemelése. A kkv-szektor hitelállományának további bővülése a cél, amely ugyan évről évre növekszik, mégis elmarad a gazdasági válság előtti szinttől.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója szerint nem mindig a megfelelő hitelekhez juttatják a kisvállalkozásokat, igyekeznek a hosszú lejáratú kezességvállalások arányát növelni. Új termékeket készítenek elő, mint a portfólió-garanciát. A digitalizáció jegyében ma már a bankokkal teljes mértékben elektronikusan tartják a kapcsolatot.

Bártfai-Mager Andrea és Dr. Búza Éva - Forrás: Garantiqa Zrt.Bártfai-Mager Andrea és Dr. Búza Éva - Forrás: Garantiqa Zrt.

Kockázatos hitel is kell

A szervezet 27 év alatt 5700 milliárd forint hitelt garantált, 430 ezer szerződést kötött. A garanciaállomány 2014 óta több mint duplájára emelkedett.

A legkockázatosabb hitelekre minimumarányt határoztak meg, a kockázatosabb portfóliónak 2019 végére el kell érnie a 85 százalékos arányt a banki portfóliókon belül. A tavaly év végi adat azonban már 89,7 százalék volt.

“Szeződésgyár”

A Garantiqa felmérése szerint a mikrovállalatok beruházási szándéka nem változott lényegesen 2017 és 2019 májusa között. Mintegy 33 százalékuk tervez beruházást. A portfólió átlagos forgási sebessége 1,6 év, ezért a szerződések nagy részét évente újra kell kötni. “Ez egy szerződésgyár” – hangzott el.

A rövid futamidejű szerződések aránya tehát magas. Búza Éva azt gyanítja, hogy sok vállalkozás folyószámla-hiteleket vesz fel, amiből gyakran beruházásokat is finanszíroznak. Ez ugyanis egyszerűbb, mint hosszú lejáratú hiteleket felvenni, ehhez sokféle feltételt teljesíteni, többek között több éves üzleti terveket készíteni.

Több tőkét vonnak be

Az intenzív növekedés már-már a Garantiqa tőkehelyzetének korlátaiba ütközik. Ezért együttműködnek az Európai Beruházási Alappal, ahol szóbeli ígéretet kaptak a keretösszeg emeléséről (EIF COSME LGF).

A magyar költségvetési keretek is bővültek. A 2019-es 750 milliárd forintnyi keretösszeg 2020-ra 870 milliárdra emelkedik. Majd 2020-tól a vállalatok kötvényeihez is kapcsolódhat 200 milliárdnyi keretösszeg. (A Privátbankár.hu cikke.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.