<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.

Erősítette piaci pozícióit az idei év első háromnegyedében a CIB Lízing. Szeptember végén 0,8 százalékkal volt nagyobb a részesedése 2019 azonos időszakához képest.

A pontos arányt lapunk érdeklődésére Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója a versenyjogi előírásokra hivatkozva nem mondta el a ma tartott sajtótájékoztatón. Csupán annyit érzékeltetett, hogy míg az általa irányított cég a 22 szereplős hazai lízingpiacon 2019 első negyedévében a 10. helyet foglalta el, addig 2020 szeptember végén már az ötödiket. E rangsor élén a Deutsche Leasing és a hollandiai székhelyű DLL áll. A CIB Lízing stratégiai célja, hogy három évben elérje a kétszámjegyű piaci részesedést.

Visszatérve azonban még az idei évre: a cég új vállalati kihelyezéseinek jelentős része, közel 11 milliárd forint a Magyar Nemzeti Bank által működtetett két programban - NHP Fix és NHP Hajrá! - igényelt összegekből tevődött össze. Utóbbi konstrukcióban a teljes piacon eddig hozzávetőleg 13 ezer ügylet született, összesen 717 milliárd forintos összegben. Itt már elmondható - a Lízingszövetség adatai alapján -, hogy a CIB Lízing piaci részesedése az NHP Fix és NHP Hajrá! lízingtermékből 11 százalékot meghaladó.

Nagyot esett az autólízing. Fotó: MTI
Nagyot esett az autólízing. Fotó: MTI

Az NHP Hajrá! programban az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedelem, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén működő vállalkozások képviseltetik magukat a legnagyobb arányban: együttes súlyuk eléri az ötven százalékot a finanszírozáson belül. A vállalkozások mérete szerint a megoszlás viszonylag egyenletes, területileg pedig Budapest és Pest megye számít a legnagyobbnak, több mint 40 százalékos aránnyal.

A koronavírus-járvány a CIB Lízingnél leginkább a személygépjármű-piaci kihelyezések területén éreztette a hatását: az új személygépkocsik, kishaszonjárművek és motorkerékpárok esetében éves összehasonlításban közel 9 százalékkal csökkent a folyósítások volumene 2020 első kilenc hónapjában. Ugyanakkor a piac ezt jelentősen meghaladó mértékű visszaesést szenvedett el. 

Emellett, míg a piacon jelentősen, több mint 20 százalékkal csökkent a gépekre/berendezésekre igényelt lízingkihelyezés volumene, a CIB Lízing ezen a területen több mint 20 százalékos növekedést ért el. S hasonlóan jól teljesített a mezőgazdasági gépek esetén is, ahol a piac stagnálásával szemben szintén több mint 20 százalékos növekedést hozott össze a CIB lízingcége. 

Ami a tavasszal bevezetett fizetési moratóriumot illeti, azzal a CIB Lízing ügyfeleinek több mint 40 százaléka élt, vagyis a többség nem kért a könnyítésből. Azok között, akik éltek a lehetőséggel, a legalacsonyabb – közel 30 százalékos – az érintettség az IT és kommunikációs iparágban, miközben az oktatásban és a gyártás-termelésben az átlagnál jóval magasabb (közel 70, illetve közel 50 százalékos) az arány. Arra egyelőre nem rendelkezik becsléssel a CIB Lízing, hogy 2021. január 1-jétől mekkora lehet azon vállalatok aránya, amelyek kihasználhatják a moratórium meghosszabbításának lehetőségét, mondván, az erre vonatkozó pontos jogszabályi rendelkezések még nem jelentek meg.