<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p


			
		
		


		
		

Az már most világosan látszik, hogy az idei bértárgyalások során nem a minimálbér jövő évi összege, hanem a garantált bérminimum nagysága és az emelés ütemezése, valamint a járulékcsökkentések mértéke jelentik az egyeztetések sarkalatos pontjait. Az elképzelések mégsem állnak távol egymástól, így már novemberre megegyezhetnek a felek a legkisebb bérekről. Megkerestük a munkaadói oldal szereplőit, miként látják a tárgyalásokat, továbbá milyen kompenzációt tartanának elfogadhatónak a 200 ezres minimálbérért cserébe.

Mint ismert, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) tárgyalásán már szeptember közepén elfogadták a szociális partnerek, hogy a minimálbér egy lépcsőben 200 ezer forintra fog nőni 2022-ben. Miközben a munkáltatók a garantált bérminimum emelésével kapcsolatban két lépcsős emelést javasoltak, az első szintet jövőre, majd 2023. január elsejétől. Utoljára kedden egyeztettek a VKF tagjai, ahol abban állapodtak meg, hogy a két hét múlva esedékes következő ülésre nem csak egyéni, hanem az oldal álláspontokat is kialakítják.

Hogy jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér, erről már Orbán Viktor miniszterelnök is kész tényként számolt be a Facebook-oldalára kitett egyik posztjában, miszerint „200 ezer forintra emeljük a minimálbért”.

Szerdán pedig Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is úgy nyilatkozott az MTI tudósítása szerint, hogy a minimálbér kérdésében hajszálnyira vannak a megállapodástól, a garantált bérminimumnál még vannak tisztázatlan kérdések, így például, hogy ez egy vagy két lépcsőben emelkedjen-e. Bodó Sándor elmondta azt is, tisztában vannak azzal, hogy mindehhez segíteniük kell a vállalkozásokat, hogy ki tudják gazdálkodni a béremelés fedezetét. A kormány a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentésében látja a segítség módját, konkrétumokat azonban nem említett.

A minimálbér-emelésnek valóban nem lesz akadálya

Zs. Szabó Zoltán, az ÁFEOSZ-COOP elnöke megkeresésünkre úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi tárgyaláson sokat haladtak, és a kormány ismeri a munkáltatók álláspontját.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.