<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hatalmas befektetések érkeztek, de az állami pénz is ömlött. A cél az Unión belüli második hely az akkumulátorexport területén.

2800 milliárd forintnyi beruházás valósult meg az akkumulátorgyártás területén, a pénz bő 10 százalékát a kormány adta – írja a 24.hu cikke. Hazánk jelenleg a tizedik hely környékén állt a világban elektromos akkumulátorok exportja terén, de 2025-ben az EU-ban legalábbis már csak Németország és Lengyelország lehet e téren Magyarország előtt a jóslatok szerint. Palkovics László nyilatkozataiból azonban az derül ki, hogy még ennél is magasabbra céloz a kormány, és a második helyet igyekszik elérni.

Ebben segíthet, hogy az ország

  • 17 településén jelentek meg a zömében ázsiai e-akkumulátor-beruházók,
  • összesen 20 cég több mint 2800 milliárd forintot fektetett be,
  • ehhez mintegy 308 milliárd forintnyi állami támogatást kaptak.

A beruházások több év alatt valósulnak meg, de ez az összeg így is kiugró, hiszen a tavalyi rekordévben az összes szektorból együttesen 5,3 milliárd euró, azaz 1886 milliárd forintnyi beruházásról született megállapodás a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségén 2017-ben (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Samsung SDI gödi elektromos jármű akkumulátor gyárának nyitóünnepségén 2017-ben (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Az akkumulátoros befektetők – úgy látszik – elégedettek azzal, amit a magyar kormány nyújt, legalábbis jellemző, hogy amelyik cég a második beruházásába is belefogott, az jóval nagyobb összeget invesztál, egyúttal nagyobb területen is építkezik, mint elsőre. Erősen koncentrálódnak a befektetések, az eddig bejelentett, illetve már zajló akkumulátoros beruházások zöme – majdnem 2500 milliárd forintnyi – hat céghez kötődik, de úgy tudni, ezzel nincs vége az akkumulátor-biznisznek, újabb beruházók érkezése várható – írja a 24.hu.

Eddig a legtöbbet, három részletben összesen több mint 1000 milliárd forintot a dél-koreai SK Innovation fektetett be, és ehhez az elérhető adatok szerint összesen 95 milliárd forint állami támogatást kaptak.

A két éllovas, az SK Innovation és a Samsung mellett akadnak még olyan cégek, amelyek százmilliárdos nagyságrendben ruháznak be a magyarországi akkumulátorgyártásba. Tavaly októberben derült ki, hogy a legnagyobb dél-koreai vegyipari konszern, az LG Chem és a japán Toray Industries mintegy 270 milliárd forint invesztícióval közös vállalkozásban hoz létre Nyergesújfalun egy akkumulátorszeparátor-gyárat, itt az akkumulátor egyik alkotórészét állítják majd elő. A gyár a tervek szerint 2028-ra érheti el a maximális kapacitását.

Egymást érték a bejelentések az év vége felé is, az LG Chem-Toray akcióhoz fogható óriásberuházást konferálhatott be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tavaly decemberben. Ezúttal 264 milliárd forintról van szó, és a lítium akkumulátorokhoz szükséges katódok gyártásával foglalkozó dél-koreai EcoPro BM kezd beruházásba Debrecenben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.