2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden gyanúsítást visszautasított a társaság.

Lapunk pénteken adott részletes hírt arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) a Lánchíd felújításának finanszírozása ügyében végzett vizsgálata során azt találta, hogy szabálytalan kifizetések történtek a fővállalkozó A-Híd Zrt. részéről a kommunikációt végző Sunstrtike Hungary Kft-nek.

„Az A-Híd Zrt. a Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat visszautasítja és értetlenül áll annak megállapításai előtt.” - idézte a cég reagálását a telex. A KEHI szerintük olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat (ez a Sunstrike Kft.), amelynek a Lánchíd projekthez nem volt köze, „és annak költségvetéséből értelemszerűen semmilyen kifizetésben nem részesült.”

A HIvatal által meggyanúsított A-Híd Zrt. szerint ők együtt működtek a teljes vizsgálat alatt.

„Cégünk átadta a Lánchíd felújításának fővállalkozói teljesítéséről szóló valamennyi dokumentumot és részletet, beleértve a megvalósítással, a bevont alvállalkozókkal, a teljesítéssel és a számlázással kapcsolatos több mint 1300 iratot. Ezért értetlenül áll az előtt, hogy a vizsgálat az adatgyűjtések ellenére összekötötte az A-Hídat a Sunstrike-kal: utóbbi a projekt megvalósításában nem vett részt, azzal kapcsolatban szerződése nem volt, a projekt költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült.”

A lap szerint az A-Híd Zrt. hozzátette, mindent szabályszerűen, „a számviteli törvény betartásával” csináltak, a Sunstrike Kft-t érintő NAV eljáráshoz nincs közük, a céggel egyedül „műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére vonatkozó reklámszerződésünk volt.” – írták a portál szerint.

Az A-Híd Zrt.-nél – és még 32 helyszínen – 2023 végén tartottak házkutatást az adóhatóság nyomozói. Ez a cég végezte a Lánchíd felújítását összesen 18,8 milliárd forintért. A NAV egy számlagyár ügyében nyomozott, ebben az ügyben előzetes letartóztatásba került Vig Mór, egy eltiltott ügyvéd. Az A-Híd Zrt. a Vig Mór tulajdonában álló Sunstrike Kft.-vel volt szerződéses kapcsolatban, és sajtóhírek szerint 1,4 milliárd forint értékben utalt pénzt Vig cégének, aki annak nagy részét magánszámlára, illetve ügyvédi letéti számlára helyezte, ahonnan a készpénzt valaki felvette - fűzte hozzá háttérként a lap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!