4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Wolf Lászlóval egy pénzügyi topmenedzser jelent meg a Vajna-hagyaték részét képező társaságban. Közben érdekes expanzió bontakozik ki a mögöttes cégvilágban.

A Nobu-ról a legtöbb embernek Vajna András György, közismertebb nevén Andy Vajna neve ugrik be elsőként: egészen haláláig a filmproducer egyik érdekeltsége volt a tehetős pénztárcájú vendégeket megcélzó, japán konyhára épülő, nemzetközi láncolatba tartozó étterem a Kempinski Hotelnél.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Utóbb pedig a Vajna-hagyaték körüli érdekütközések miatt került be a hírekbe a vendéglátóipari egység: az özvegy, Vajna Tímea nagy küzdelmet folytatott - és még folytat - az örökség őt megillető részének megszerzéséért, mely során érzékelhetően egyenlőtlen felek állnak szemben az információs bázist illetően.

Nem szépítve a dolgot, Vajna Tímea jóval szerényebb jogi arzenállal tudott részt venni ebben a csatában, aminek az eredménye az lett, hogy a vagyon jelentős része a NER nagyágyúihoz vándorolt (a HVG ebben a cikkben foglalta össze a lényeget).

A Nobu-ban azonban sikerült megtartania a Vajna-család érdekeltségét, legalábbis üzletvezetőként. Utóbb ez bővült Vajna Tímea debreceni illetőségű új párkapcsolatának, Ráthonyi Zoltánnak az üzleti érdekeltségével: a Ráthonyi-család 2020 folyamán tulajdonosként jelent meg az éttermet üzemeltető Buno Vendéglátóipari Kft.-ben.

Az étteremnek egyébként pocsékul alakult az előző éve, vélhetően a Covid vágott oda nekik is, ahogy számos vendéglátóhelynek: 95 millió forintos veszteséget "termeltek", az egy évvel korábbi 32 milliós nyereség után.

A lelkesedésük azonban töretlen, s immár új befektetőtárssal igyekeznek újra egyenesbe hozni az éttermet. A cégnyilvántartás szerint ugyanis átalakult a Buno Kft. tulajdonosi köre: a Ráthonyi-családhoz köthető Alaszka 2000 Kereskedelmi Kft. kiszállt a cégből, a helyére pedig megérkezett a Buno Investment Kft. (A régi motoros AV Investment - az Andy Vajna-cégvilág egyik oszlopa - továbbra is tulajdonos.)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a debreceni család elvesztette volna a befolyását az étterem ügyei felett. A tavaly márciusi alapítású Buno Investment Kft.-ben tulajdonos három cég közül kettőben jelen vannak: a már említett Alaszka 2000 mellett az Alaszka Investments Kft. is köthető hozzájuk.

A harmadik szereplő - a BW-INVEST Ingatlanforgalmazó és Ingatlanhasznosító Kft. - különlegességét az adja, hogy érdekelt benne Wolf László, aki egyebek mellett benne ül az OTP Nyrt. igazgatóságában is, ő a kereskedelmi banki divízió vezetője. A Nobu étterem tehát közvetetten egy OTP-s vezetőhöz, egyben egy pénzügyi topmenedzserhez köthető immár.

De nem ez az egyetlen érdekes változás ebben a világban. A Buno-cégek egy új vállalkozással gazdagodtak a közelmúltban: a cégnyilvántartás szerint a nyáron megalakult a Buno Expansion Kft., ugyanazon a címen, ahol a Ráthonyi-család a többi érdekeltségét nyilván tartja. E cég mögött is a BW-INVEST, valamint az Alaszka Investments Kft. áll, vagyis ugyanaz az üzleti kör, amelyik a fentebb említett társaságokon keresztül irányítja a Nobut. A cég elnevezése - Expansion - arra utal, hogy az üzletembereknek terjeszkedési terveik lehetnek, főtevékenységnek ugyanakkor a saját tulajdonú ingatlanok adásvételét jelölték meg.

A jelek szerint az Expansion egyfajta márkanévvé válhat, ugyanezzel a névvel - BLTN Expansion Kft. - alapított céget a közelmúltban az Alaszka Investment, nem is akárkivel: Sarka Katával, aki egy időben Hajdú Péter tévés vállalkozó hitveseként vált a hazai celebvilág részévé, majd utóbb üzletasszonyként is megvetette a lábát, elsősorban Rogán Antal előző feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával közös vállalkozásai adtak bőséges muníciót a sajtónak. A cég (melynek hátteréről a 24.hu írt nemrég) szintén saját tulajdonú ingatlan adásvétele, vagyis az expanzió erre a területre fókuszálhat.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!