6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hónapról hónapra egyre magasabb szintre szökik Magyarországon az infláció, ez pedig egyre nagyobb terhet jelent a magyarok számára. Az árak emelkedése miatt egyre több cég is lépni készül, és extrajuttatásokkal, évközbeni kiegészítésekkel könnyítik meg munkavállalóik életét a következő hónapokban. Összeállítás.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit; míg az élelmiszerárak esetében ennél még jelentősebb volt a drágulás, 30 százalék.

Ennek fényében nem meglepő, hogy az általunk megkérdezett cégek jelentős része gondolkozik abban, valamilyen módon kompenzálja dolgozóit a növekvő inflációs terhelés miatt – sőt, akadnak cégek, akik ezt már meg is tették.

CIB Bank

A CIB Bank 420 millió forintot fordít arra az inflációs kihívások enyhítésére szánt támogatásra, amelyet egy bizonyos bérszintig osztanak majd szét a dolgozók között. A hitelintézet megkeresésünkre adott válaszából kiderül, hogy az egyszeri kifizetést a tartós távolléten lévő dolgozók, elsősorban a kismamák is megkapják. A bank ezen felül a tervezett béremelést is végrehajtja.

Yettel

A Yettel megkeresésünkre azt közölte, hogy a munkavállalók támogatása érdekében két kezdeményezést is elindított: egyrészt a bónuszt kapó kollégák számára az első félévre vonatkozó bónuszt már a júliusi fizetéssel együtt átutalták, másrészt a munkába járási költségtérítés összegét is megemelték július elsejétől. A vállalat emellett folyamatosan figyeli a gazdasági helyzetet, és azt, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

K&H Csoport

A bankcsopor válaszában kiemelte, hogy amellett, hogy folyamatosan figyelemmel követi a gazdasági környezetet, és ennek megfelelően reagál a kompenzációs csomagjával, idén már nyújtott egyszeri pénzbeni juttatást munkatársai számára, 1,6 milliárd forint értékben. A K&H emellett 2022-ben 2,5 milliárd forintos béremelési keretet is biztosított dolgozóinak.

Külön kifizetés, juttatások - egyes cégek már léptek, míg mások most számolgatnak. Fotó: Depositphotos
Külön kifizetés, juttatások - egyes cégek már léptek, míg mások most számolgatnak. Fotó: Depositphotos

Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki megkeresésünkre közölte, hogy a cég nagy figyelmet fordít a versenyképes bérezésre, ennek keretében idén elindult egy teljesítményalapú pótlékrendszer, amely közvetlenül díjazza a termelésben dolgozók eredményét. A vállalat szeptembertől bevezette a Termelékenységi Prémium Extrát, amely az irodai állomány teljesítményét is díjazza, és a termelésben dolgozók korábbi pótlékát is megemelték.

A Magyar Suzuki idén decemberre is 13. havi bónuszkifizetést irányozott elő a teljes munkaerőállományára vonatkozóan. A cég emellett cafeteriát, éves egészségügyi szűrővizsgálatot, és ingyenes étkezést is biztosít a dolgozóknak, valamint az Esztergomtól távol élő munkavállalók számára elérhető a Suzuki szálló, 40 kilométeres körzetben pedig igénybe vehető a napi, ingyenes buszjárat.

Aldi

Az Aldi válaszában úgy fogalmazott, hogy azért, hogy elégedett és motivált munkatársakkal biztosítsák lakosság ellátását, már 2022. júliusában meghozta az intézkedését és rendkívüli évközi béremelést hajtott végre. Mint írták, 2022 év elején az áruházlánc már végrehajtott egy minden munkavállalóra egységesen vonatkozó, 8 százalékos fizetésemelést, amely meghaladta az infláció akkori mértékét.

Az ezen felüli júliusi emelés a közlés szerint a vállalat szinte minden munkavállalójára vonatkozik, és pozíciótól függően legalább 8 százalékos, de több pozícióban is eléri a közel 20 százalékos mértéket.

Magyar Bankholding

A Magyar Bankholding azt közölte, hogy a cég az év első felében átlagosan 10 százalékos bérfejlesztést hajtott végre, de emellett vizsgálják annak lehetőségét, hogy van-e keretük további kiegészítő emelésre, és hogy milyen módon tudják kompenzálni az infláció hatását.

Erste Bank

Az Erste Bank extra pénzügyi juttatással és előrehozott béremeléssel járul hozzá dolgozói pénzügyi egészségnek megőrzéséhez. A pénzintézet összes jogosult dolgozója az osztrák anyabank értékpapírjából is kapott szeptemberben 350 euró értékben. A vállalat emellett még szeptemberben egyszeri támogatást nyújt minden olyan alkalmazottjának, akinek a teljes munkaidőre vetített bére nem haladja meg a bruttó egymillió forintot.

Az 500 ezer forint alatti béreknél ez bruttó 300 ezer forintot, tehát a havi kereset legalább 60 százalékának megfelelő mértékű juttatást, míg az 500 ezer és 1 millió forint közötti fizetések esetén bruttó 200 ezer forintot jelent. Az Erste vezetése arról is döntött, hogy a jövő évre tervezett, kétszámjegyű fizetésemelés felét már januárra előre hozza, míg a béremelések következő köre júliusban lesz.

Audi Hungária

Az Audi Hungária megkeresésünkre azt közölte, hogy mind az igazgatóság, mind a munkavállalói érdekképviselet számára kiemelten fontos, hogy a jelenlegi inflációs környezetben is biztosítsá a munkatársak fizetésének értékállóságát. Ennek megfelelően júliusban a munkaadói és a munkavállalói oldal 9 százalékos alapbéremelésben állapodtak meg július elsejei hatállyal.

Raiffeisen Bank

A cég az mfor.hu megkeresésére elárulta, hogy idén már volt egy általános béremelés, amelyet októberben egy újabb követ majd.

OTP Bank

Az OTP Bank válaszában úgy fogalmazott, hogy vizsgálja a piaci folyamatokat, és a bank lehetőségeinek megfelelően megteszi a szükséges lépéseket, intézkedéseket.

UniCredit Bank

Hasonló állásponton van az UniCredit Bank is, a közlés szerint a hitelintézet folyamatosan figyelemmel kíséri a gazdasági környezet változását, és vizsgálja a különböző lehetőségeket, amelyekkel tovább támogathatná kollégáit.

Az első fecskék

Ha az inflációs ráta megugrása miatti kompenzációról van szó, az első fecskét a nagyobb hazai vállalatok közül a Magyar Telekom és a Mol jelentették:

A Magyar Telekom néhány nappal ezelőtti közleményében jelentette, hogy 3 milliárd forint összegű javadalmazást fizet ki a munkatársainak. Eszerint „a Társaság egy egyszeri 3,0 milliárd forint összegű javadalmazást fizet ki munkatársainak, ezzel támogatva őket a növekvő inflációs nyomásból eredő növekvő megélhetési költségek fedezésében. A javadalmazás 2022. harmadik negyedévében kerül lekönyvelésre. Továbbá a munkatársak 2023. január 1-jétől bérfejlesztésben részesülnek, mely várhatóan 4,2 milliárd forinttal emeli meg a bérköltségeket 2023-ban."

Ahogy az laptársunk, a Privátbankár.hu cikkéből is kiderült, a kiszámíthatatlan gazdasági környezetre hivatkozva több mint 8 ezer magyarországi dolgozójának ad extra juttatást a Mol, ennek első részletét már szeptember elején megkapták az érintettek. A Portfolió cikke szerint a már megvalósított átlagos 7 százalékos alapbéremelésen és a júliusi 10 százalék bónusz alapbérbe építésén túl egy új, extra juttatásról döntött a vállalat vezetése. Ennek az összege a havi alapbér 5 százaléka, 2022 második fél évére vonatkozóan, vagyis 6 hónapig. Az összeget két részletben fizeti ki alkalmazottainak a Mol, szeptember és december elején.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!