4p

A Szemerey Tamás Béla közvetett tulajdonában lévő BanKonzult Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett amiatt, hogy a báty, Szemerey Zoltán András többségi tulajdonában lévő MAVA Befektetési Kft. törvényellenesen került 50 százalék fölé a Pécsi Sörfőzdében.

Az nem ritka, hogy két testvér egymás ellen fordul - ilyet általában anyagi természetű viták szoktak kiváltani. Hogy most mégis foglalkozunk egy ilyen esettel, annak oka a pereskedők személye. Merthogy Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreiről van szó, akik a Pécsi Sörfőzde Zrt. kapcsán akaszkodtak össze.

Tesótusa: Szemerey Tamás Béla (képünkön) kontra Szemerey Zoltán András. Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu
Tesótusa: Szemerey Tamás Béla (képünkön) kontra Szemerey Zoltán András. Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu

Az események megértéséhez érdemes felidézni, hogyan néztek ki a Pécsi Sörfőzde Zrt. tulajdoni arányai 2020. december 31-én. Eszerint a cég 552,6 millió forintos jegyzett tőkéjének közel 49,96 százalékát a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. adta, míg a 49,89 százalékát a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. A maradék papírok dolgozók kezében voltak.

A MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. minősített többségi (a törvény szerint ez legalább 75 százalékot jelent) tulajdonosa Szemerey Zoltán András, aki Matolcsy György unokatestvére (a MAVA-ban tulajdonos még Szemerey Bertalan Zoltán, aki születési ideje alapján Szemerey Zoltán András fia lehet).

A BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft., amely egyedüli gazdájaként Szemerey Tamás Béla, vagyis az MNB-elnök másik unokatestvére van bejegyzve.

A Szemereyek közötti pécsi status quo borult fel azzal, hogy a sörfőzde igazgatósága 2021. június 8-án úgy rendelkezett, a MAVA Befektetési Kft. részére jegyezzenek be további 3632 darab Pécsi Sörfőzde-részvényt a társaság részvénykönyvébe. Ez pont annyival növelné meg a MAVA részesedését, hogy az – ha hajszállal ide, de – átlépné az 50 százalékos határt. Ez azt jelentené, hogy az egy évvel idősebb Szemerey-testvér cégéé lett a döntő szó a Pécsi Sörfőzde irányításában.

A Pécsi Sörfőzde Zrt.-t képviselő ügyvéd csak közel négy hónappal később, 2021. szeptember 29-én kérte a cégbíróságtól a MAVA részesedésnövelésének a bejegyzését. Erre azonban már nem került sor - ez a magyarázata a fentiekben használt feltételes módoknak. Az eljárást ugyanis a Pécsi Törvényszék október 8-án felfüggesztette, miután a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett – jelent meg a cégközlönyben. A BanKonzult Commerce indoklása szerint azt kifogásolta, hogy a MAVA törvényellenesen és az alapszabállyal ellentétesen szerzett részvényt a Pécsi Sörfőzdében, ennek ellenére azt bejegyezték a cég részvénykönyvébe és a MAVA gyakorolja az 50 százalék feletti szavazati jogát. Még azt is hozzátették, hogy szerintük az igazgatóság elnöke rosszhiszeműen jár el. Aki nem más, mint Szemerey Zoltán András.

Email-ben megkerestük mindkét Matolcsy-unokatestvért, hogy mondják el a véleményüket, amint megkapjuk a válaszaikat, azokat természetesen közöljük.

Mivel a bíróság a változáscégbejegyzési eljárást október 8-án 60 napra függesztette fel, ez a határidő december 7-én, azaz pont ma jár le. Időközben, november 11-én azonban már per is indult a Pécsi Törvényszéken az ügyben.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. egyébként él és vírul, a 2020-as belföldi nettó árbevétele közel 3 milliárd forint lett, 12,11 százalékkal több az előző évinél, miközben az adózott eredménye 41,7 millió lett.

Nem ez az első alkalom egyébként, amikor a tágabb Matolcsy-családban nézeteltérések alakultak ki. Nagy port vert fel 2018 karácsonya előtt néhány nappal, hogy a Magyar Nemzeti Bank 7 millió forintban korlátozta Szemerey Tamás Béla fentiekben már említett cége, a BanKonzult által tulajdonolt NHB Növekedési Hitelbank kifizetéseit, egyúttal felügyeleti biztost rendelt ki a bankhoz.

Hogy mi lehetett Szemerey látványos banki visszaszorulásának az oka, azt piaci körökben csak találgatták. Az egyik verzió szerint összekapott Matolcsy Györggyel. Erre utalt Szemerey feleségének váratlan távozása az egyik MNB-alapítvány igazgatói posztjáról.

Az NHB egyébként végül, 2019 márciusának idusán lehúzta a rolót, előbb végelszámolás alá került, 2019. december 4-én pedig a bíróság elrendelte a felszámolási eljárását, ami még nem zárult le.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!