<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A Szemerey Tamás Béla közvetett tulajdonában lévő BanKonzult Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett amiatt, hogy a báty, Szemerey Zoltán András többségi tulajdonában lévő MAVA Befektetési Kft. törvényellenesen került 50 százalék fölé a Pécsi Sörfőzdében.

Az nem ritka, hogy két testvér egymás ellen fordul - ilyet általában anyagi természetű viták szoktak kiváltani. Hogy most mégis foglalkozunk egy ilyen esettel, annak oka a pereskedők személye. Merthogy Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreiről van szó, akik a Pécsi Sörfőzde Zrt. kapcsán akaszkodtak össze.

Tesótusa: Szemerey Tamás Béla (képünkön) kontra Szemerey Zoltán András. Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu
Tesótusa: Szemerey Tamás Béla (képünkön) kontra Szemerey Zoltán András. Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu

Az események megértéséhez érdemes felidézni, hogyan néztek ki a Pécsi Sörfőzde Zrt. tulajdoni arányai 2020. december 31-én. Eszerint a cég 552,6 millió forintos jegyzett tőkéjének közel 49,96 százalékát a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. adta, míg a 49,89 százalékát a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. A maradék papírok dolgozók kezében voltak.

A MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. minősített többségi (a törvény szerint ez legalább 75 százalékot jelent) tulajdonosa Szemerey Zoltán András, aki Matolcsy György unokatestvére (a MAVA-ban tulajdonos még Szemerey Bertalan Zoltán, aki születési ideje alapján Szemerey Zoltán András fia lehet).

A BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. tulajdonosa a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft., amely egyedüli gazdájaként Szemerey Tamás Béla, vagyis az MNB-elnök másik unokatestvére van bejegyzve.

A Szemereyek közötti pécsi status quo borult fel azzal, hogy a sörfőzde igazgatósága 2021. június 8-án úgy rendelkezett, a MAVA Befektetési Kft. részére jegyezzenek be további 3632 darab Pécsi Sörfőzde-részvényt a társaság részvénykönyvébe. Ez pont annyival növelné meg a MAVA részesedését, hogy az – ha hajszállal ide, de – átlépné az 50 százalékos határt. Ez azt jelentené, hogy az egy évvel idősebb Szemerey-testvér cégéé lett a döntő szó a Pécsi Sörfőzde irányításában.

A Pécsi Sörfőzde Zrt.-t képviselő ügyvéd csak közel négy hónappal később, 2021. szeptember 29-én kérte a cégbíróságtól a MAVA részesedésnövelésének a bejegyzését. Erre azonban már nem került sor - ez a magyarázata a fentiekben használt feltételes módoknak. Az eljárást ugyanis a Pécsi Törvényszék október 8-án felfüggesztette, miután a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett – jelent meg a cégközlönyben. A BanKonzult Commerce indoklása szerint azt kifogásolta, hogy a MAVA törvényellenesen és az alapszabállyal ellentétesen szerzett részvényt a Pécsi Sörfőzdében, ennek ellenére azt bejegyezték a cég részvénykönyvébe és a MAVA gyakorolja az 50 százalék feletti szavazati jogát. Még azt is hozzátették, hogy szerintük az igazgatóság elnöke rosszhiszeműen jár el. Aki nem más, mint Szemerey Zoltán András.

Email-ben megkerestük mindkét Matolcsy-unokatestvért, hogy mondják el a véleményüket, amint megkapjuk a válaszaikat, azokat természetesen közöljük.

Mivel a bíróság a változáscégbejegyzési eljárást október 8-án 60 napra függesztette fel, ez a határidő december 7-én, azaz pont ma jár le. Időközben, november 11-én azonban már per is indult a Pécsi Törvényszéken az ügyben.

A Pécsi Sörfőzde Zrt. egyébként él és vírul, a 2020-as belföldi nettó árbevétele közel 3 milliárd forint lett, 12,11 százalékkal több az előző évinél, miközben az adózott eredménye 41,7 millió lett.

Nem ez az első alkalom egyébként, amikor a tágabb Matolcsy-családban nézeteltérések alakultak ki. Nagy port vert fel 2018 karácsonya előtt néhány nappal, hogy a Magyar Nemzeti Bank 7 millió forintban korlátozta Szemerey Tamás Béla fentiekben már említett cége, a BanKonzult által tulajdonolt NHB Növekedési Hitelbank kifizetéseit, egyúttal felügyeleti biztost rendelt ki a bankhoz.

Hogy mi lehetett Szemerey látványos banki visszaszorulásának az oka, azt piaci körökben csak találgatták. Az egyik verzió szerint összekapott Matolcsy Györggyel. Erre utalt Szemerey feleségének váratlan távozása az egyik MNB-alapítvány igazgatói posztjáról.

Az NHB egyébként végül, 2019 márciusának idusán lehúzta a rolót, előbb végelszámolás alá került, 2019. december 4-én pedig a bíróság elrendelte a felszámolási eljárását, ami még nem zárult le.