<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az MVM beszámolójában szó esik a Mátrai Erőműről, osztalékról és a koronavírus miatti bizonytalan pénzügyi tervekről.

Június utolsó napján küldte szét a Magyar Villamos Művek Zrt. a társaság tavalyi évéről szóló beszámolórók készült közleményét. Abban említést tettek a legfőbb számokról, arról hogy az MVM Csoport több mint 1810 milliárd forint árbevételt ért el, és 54,2 milliárd forint adózott eredménnyel zárták a 2019-es évet. Mindkét szám magasabb (92, illetve 32,7 milliárd forinttal), mint az egy évvel korábbi.

Mészáros LőrincMészáros Lőrinc

Egyéb finomságok már csak a társaság beszámolójából, valamint a kiegészítő mellékletből derülnek ki. A magyar állam, mint egyetlen részvényes például az előző évekhez hasonlóan 7,5 milliárd forint osztalékra tesz szert az MVM Zrt.-től, amit június 26-tól számított 30 napon belül el is utal a központi költségvetésbe a cég. Erről a részvényesi jogok gyakorlójaként Mager Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett.

Ennyi veszteséget hoztak össze az erőműben

Az alapítói határozatból megtudjuk továbbá, hogy a részvényes elfogadta a társaság 2019-es beszámolóját, 1191,3 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 46,6 milliárd forint adózott eredménnyel.

A tavalyi évről szóló terjedelmes beszámoló kitér az idei év folyamataira is. A kiegészítő mellékletben rögzítik például a Mátrai Erőmű - pontosabban az erőművet és a Gerosol Kft.-t tulajdonló Status Power Invest Kft. - megvásárlását, jelezve, hogy arra 2020. március 26-án került sor. Ez a cég Mészáros Lőrinc birtokában volt, akinek az érdekeltsége 2019-ben szállt be a Mátra Energy Holding Zrt.-be.

Sajtóhírek szerint 11 milliárd forint körüli összegért jutott hozzá a német RWE tulajdonában lévő csomaghoz. Ehhez hasonló összegű osztalékot vettek ki az ottlétük során, melynek sorsáról olyan hírek jelentek meg, hogy abból az erőmű megvásárlását finanszírozták.

A rövidnek bizonyult energetikai kaland végén az MVM jelent meg vevőként. A vételár már korábban megjelent a sajtóban, Gulyás Gergely miniszter egy kora tavaszi Kormányinfón közölte, hogy mekkora vételárat fizetett a társaság a Mátraiért.

Ezt most az MVM friss beszámolója is rögzíti, mely szerint a megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17,4 milliárd forint volt. Azt is közlik, hogy "az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig". A társaság szerint a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.

Fellapoztuk a Mátrai Erőmű Zrt. friss jelentéseit is, innen azt tudtuk meg, hogy a társaság tavaly -5,89 milliárd forint adózott eredménnyel zárt, vagyis veszteséges volt. A bukóban méretes ugrás volt az egy évvel korábbi -817 millióról. A legfontosabb eltérést a két üzleti év között az egyéb bevételeknél találtuk: ezen a soron két éve még 14,7 milliárd forint bevétele volt a Mátrai Erőműnek, tavaly már csak 4,7 milliárd.

Az MVM-nél is rettegnek a koronavírustól

Visszatérve az MVM-hez, annak a beszámolójában nem csak számokról, milliárdokról esik szó. A működési feltételekben beállt változásról is értekeznek egy bekezdés erejéig. Igen, a koronavírusról van szó.

Mint írják: "A Társaság folyamatosan vizsgálja a vírus (COVID-19) okozta társadalmi és gazdasági hatásokat. A jelen tudásunk szerint nehezen becsülhető a vírus okozta közép- és hosszú távú pénzügyi hatás. A Covid-19 vírus gyors terjedése, valamint a társadalmi és gazdasági hatása hazánkban és világszerte a feltevések és becslések felülvizsgálatát igényelheti, amelyek az eszközök és források könyv szerinti értékének lényeges kiigazításához vezethet a következő pénzügyi évben".

Az energetikai piacot elsősorban az ipari felhasználás lanyhulásán keresztül érinti érzékenyen a járvány, de természetesen a munkavállalók egészsége, vagyis a működés egyenletes fenntartása is feladat elé állítja a céget. A folyamatban lévő beruházásokat eddig nem akadályozta meg a különleges helyzet, az új paksi blokkok építése nem állt le (a késlekedésnek más okai vannak), azzal együtt sem, hogy idén forrásokat vontak el a járvány elleni védekezés érdekében. De a bizonytalanság kétségkívül jelen van, egy újabb, hasonlóan komoly hulláma a járványnak ismét a költségvetési források átrendezését igényelné, és azt már komolyabban megérezné az MVM.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.