4p

Az MVM beszámolójában szó esik a Mátrai Erőműről, osztalékról és a koronavírus miatti bizonytalan pénzügyi tervekről.

Június utolsó napján küldte szét a Magyar Villamos Művek Zrt. a társaság tavalyi évéről szóló beszámolórók készült közleményét. Abban említést tettek a legfőbb számokról, arról hogy az MVM Csoport több mint 1810 milliárd forint árbevételt ért el, és 54,2 milliárd forint adózott eredménnyel zárták a 2019-es évet. Mindkét szám magasabb (92, illetve 32,7 milliárd forinttal), mint az egy évvel korábbi.

Mészáros Lőrinc
Mészáros Lőrinc

Egyéb finomságok már csak a társaság beszámolójából, valamint a kiegészítő mellékletből derülnek ki. A magyar állam, mint egyetlen részvényes például az előző évekhez hasonlóan 7,5 milliárd forint osztalékra tesz szert az MVM Zrt.-től, amit június 26-tól számított 30 napon belül el is utal a központi költségvetésbe a cég. Erről a részvényesi jogok gyakorlójaként Mager Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett.

Ennyi veszteséget hoztak össze az erőműben

Az alapítói határozatból megtudjuk továbbá, hogy a részvényes elfogadta a társaság 2019-es beszámolóját, 1191,3 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 46,6 milliárd forint adózott eredménnyel.

A tavalyi évről szóló terjedelmes beszámoló kitér az idei év folyamataira is. A kiegészítő mellékletben rögzítik például a Mátrai Erőmű - pontosabban az erőművet és a Gerosol Kft.-t tulajdonló Status Power Invest Kft. - megvásárlását, jelezve, hogy arra 2020. március 26-án került sor. Ez a cég Mészáros Lőrinc birtokában volt, akinek az érdekeltsége 2019-ben szállt be a Mátra Energy Holding Zrt.-be.

Sajtóhírek szerint 11 milliárd forint körüli összegért jutott hozzá a német RWE tulajdonában lévő csomaghoz. Ehhez hasonló összegű osztalékot vettek ki az ottlétük során, melynek sorsáról olyan hírek jelentek meg, hogy abból az erőmű megvásárlását finanszírozták.

A rövidnek bizonyult energetikai kaland végén az MVM jelent meg vevőként. A vételár már korábban megjelent a sajtóban, Gulyás Gergely miniszter egy kora tavaszi Kormányinfón közölte, hogy mekkora vételárat fizetett a társaság a Mátraiért.

Ezt most az MVM friss beszámolója is rögzíti, mely szerint a megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17,4 milliárd forint volt. Azt is közlik, hogy "az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig". A társaság szerint a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.

Fellapoztuk a Mátrai Erőmű Zrt. friss jelentéseit is, innen azt tudtuk meg, hogy a társaság tavaly -5,89 milliárd forint adózott eredménnyel zárt, vagyis veszteséges volt. A bukóban méretes ugrás volt az egy évvel korábbi -817 millióról. A legfontosabb eltérést a két üzleti év között az egyéb bevételeknél találtuk: ezen a soron két éve még 14,7 milliárd forint bevétele volt a Mátrai Erőműnek, tavaly már csak 4,7 milliárd.

Az MVM-nél is rettegnek a koronavírustól

Visszatérve az MVM-hez, annak a beszámolójában nem csak számokról, milliárdokról esik szó. A működési feltételekben beállt változásról is értekeznek egy bekezdés erejéig. Igen, a koronavírusról van szó.

Mint írják: "A Társaság folyamatosan vizsgálja a vírus (COVID-19) okozta társadalmi és gazdasági hatásokat. A jelen tudásunk szerint nehezen becsülhető a vírus okozta közép- és hosszú távú pénzügyi hatás. A Covid-19 vírus gyors terjedése, valamint a társadalmi és gazdasági hatása hazánkban és világszerte a feltevések és becslések felülvizsgálatát igényelheti, amelyek az eszközök és források könyv szerinti értékének lényeges kiigazításához vezethet a következő pénzügyi évben".

Az energetikai piacot elsősorban az ipari felhasználás lanyhulásán keresztül érinti érzékenyen a járvány, de természetesen a munkavállalók egészsége, vagyis a működés egyenletes fenntartása is feladat elé állítja a céget. A folyamatban lévő beruházásokat eddig nem akadályozta meg a különleges helyzet, az új paksi blokkok építése nem állt le (a késlekedésnek más okai vannak), azzal együtt sem, hogy idén forrásokat vontak el a járvány elleni védekezés érdekében. De a bizonytalanság kétségkívül jelen van, egy újabb, hasonlóan komoly hulláma a járványnak ismét a költségvetési források átrendezését igényelné, és azt már komolyabban megérezné az MVM.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!