4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Az MVM beszámolójában szó esik a Mátrai Erőműről, osztalékról és a koronavírus miatti bizonytalan pénzügyi tervekről.

Június utolsó napján küldte szét a Magyar Villamos Művek Zrt. a társaság tavalyi évéről szóló beszámolórók készült közleményét. Abban említést tettek a legfőbb számokról, arról hogy az MVM Csoport több mint 1810 milliárd forint árbevételt ért el, és 54,2 milliárd forint adózott eredménnyel zárták a 2019-es évet. Mindkét szám magasabb (92, illetve 32,7 milliárd forinttal), mint az egy évvel korábbi.

Mészáros LőrincMészáros Lőrinc

Egyéb finomságok már csak a társaság beszámolójából, valamint a kiegészítő mellékletből derülnek ki. A magyar állam, mint egyetlen részvényes például az előző évekhez hasonlóan 7,5 milliárd forint osztalékra tesz szert az MVM Zrt.-től, amit június 26-tól számított 30 napon belül el is utal a központi költségvetésbe a cég. Erről a részvényesi jogok gyakorlójaként Mager Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter rendelkezett.

Ennyi veszteséget hoztak össze az erőműben

Az alapítói határozatból megtudjuk továbbá, hogy a részvényes elfogadta a társaság 2019-es beszámolóját, 1191,3 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 46,6 milliárd forint adózott eredménnyel.

A tavalyi évről szóló terjedelmes beszámoló kitér az idei év folyamataira is. A kiegészítő mellékletben rögzítik például a Mátrai Erőmű - pontosabban az erőművet és a Gerosol Kft.-t tulajdonló Status Power Invest Kft. - megvásárlását, jelezve, hogy arra 2020. március 26-án került sor. Ez a cég Mészáros Lőrinc birtokában volt, akinek az érdekeltsége 2019-ben szállt be a Mátra Energy Holding Zrt.-be.

Sajtóhírek szerint 11 milliárd forint körüli összegért jutott hozzá a német RWE tulajdonában lévő csomaghoz. Ehhez hasonló összegű osztalékot vettek ki az ottlétük során, melynek sorsáról olyan hírek jelentek meg, hogy abból az erőmű megvásárlását finanszírozták.

A rövidnek bizonyult energetikai kaland végén az MVM jelent meg vevőként. A vételár már korábban megjelent a sajtóban, Gulyás Gergely miniszter egy kora tavaszi Kormányinfón közölte, hogy mekkora vételárat fizetett a társaság a Mátraiért.

Ezt most az MVM friss beszámolója is rögzíti, mely szerint a megvásárolt cégcsoport vételára összesen 17,4 milliárd forint volt. Azt is közlik, hogy "az új tulajdonos ezen felül 11,4 milliárd forint értékben hitelkeretet nyit az erőmű részére, amely fedezetet nyújt a fennálló banki- és nem banki tartozásokra, valamint biztosítja az erőmű biztonságos működését 2020 végéig". A társaság szerint a vételár alapja független nemzetközi tanácsadó cég által végzett, üzleti tervből kiinduló vállalatértékelés volt.

Fellapoztuk a Mátrai Erőmű Zrt. friss jelentéseit is, innen azt tudtuk meg, hogy a társaság tavaly -5,89 milliárd forint adózott eredménnyel zárt, vagyis veszteséges volt. A bukóban méretes ugrás volt az egy évvel korábbi -817 millióról. A legfontosabb eltérést a két üzleti év között az egyéb bevételeknél találtuk: ezen a soron két éve még 14,7 milliárd forint bevétele volt a Mátrai Erőműnek, tavaly már csak 4,7 milliárd.

Az MVM-nél is rettegnek a koronavírustól

Visszatérve az MVM-hez, annak a beszámolójában nem csak számokról, milliárdokról esik szó. A működési feltételekben beállt változásról is értekeznek egy bekezdés erejéig. Igen, a koronavírusról van szó.

Mint írják: "A Társaság folyamatosan vizsgálja a vírus (COVID-19) okozta társadalmi és gazdasági hatásokat. A jelen tudásunk szerint nehezen becsülhető a vírus okozta közép- és hosszú távú pénzügyi hatás. A Covid-19 vírus gyors terjedése, valamint a társadalmi és gazdasági hatása hazánkban és világszerte a feltevések és becslések felülvizsgálatát igényelheti, amelyek az eszközök és források könyv szerinti értékének lényeges kiigazításához vezethet a következő pénzügyi évben".

Az energetikai piacot elsősorban az ipari felhasználás lanyhulásán keresztül érinti érzékenyen a járvány, de természetesen a munkavállalók egészsége, vagyis a működés egyenletes fenntartása is feladat elé állítja a céget. A folyamatban lévő beruházásokat eddig nem akadályozta meg a különleges helyzet, az új paksi blokkok építése nem állt le (a késlekedésnek más okai vannak), azzal együtt sem, hogy idén forrásokat vontak el a járvány elleni védekezés érdekében. De a bizonytalanság kétségkívül jelen van, egy újabb, hasonlóan komoly hulláma a járványnak ismét a költségvetési források átrendezését igényelné, és azt már komolyabban megérezné az MVM.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.